Chifteluțe mănăstirești de post. Cea mai bună rețetă originală, exact așa cum o prepară măicuțele. Sunt un adevărat deliciu
Rețeta este mai puțin obișnuită în cărțile de bucate, care sunt în general concentrate pe ingrediente de origine animală. Cu toate acestea, este des întâlnită în manastiri și în familiile ortodoxe.
Acest preparat este cunoscut sub numele de „chiftele din fasole boabe cu garnitură de orez”, așa cum apare în volumul „Mâncăruri și dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în 1994, la Editura Bizantina.
INGREDIENTE
2 cepe
5-6 catei de usturoi
1 morcov
1 pastarnac
2 cani de fasole boabe
2-3 felii de franzela
1 cana de orez
1 ceasca de ulei
2 frunze de dafin
1 legatura de marar
1 legatura de patrunjel
50 grame de faina
sare
cimbru (dupa gust)
MOD DE PREPARARE
Fasolea se fierbe conform procedurii obișnuite, adăugând morcov, păstârnac și ceapă tocate după schimbarea primei ape.
Frunzele de dafin, sarea și restul ingredientelor completează gustul. După fierbere, fasolea se scurge, păstrând zeama.
Într-un bol, se amestecă fasolea cu pâinea înmuiată în zeama de fasole, usturoiul pisat, cimbrul, mararul și pătrunjelul tocate.
Compoziția se trece prin mașina de tocat sau blender și se modelează sub formă de bile sau chiftele plate. Acestea se trec prin făină și se prăjesc în ulei bine încins.
Zeama rămasă se folosește pentru a prepara o garnitură de orez, respectând proporția de trei căni de zeamă la o cană de orez.
Orezul, gătit în mod obișnuit, este îmbogățit cu marar. Potrivit prezbiterei Garoafa Coman, mancarea este mai gustoasă atunci când orezul este servit rece.
Poftă bună!