Cea mai bună rețetă de cozonac moldovenesc cu nucă și cacao
Cozonac Moldovenesc cu nucă și cacao. Nu ai cum să dai greș cu această rețetă unică.
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
1 kg făină
50 g drojdie proaspătă
200 g zahăr
4 gălbenușuri
300 ml lapte
150 g unt gras
50 ml ulei
Jumătate linguriță sare
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURĂ
albușuri
1 praf de sare
50 g pudră de cacao
125 g zahăr
150 g nucă (jumătate măcinată fin și jumătate tocată grosier)
3 lingurițe esență de rom
INGREDIENTE PENTRU UNS
1 gălbenuș
1 linguriță lapte
Pentru reușita acestei rețete, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei!
Pentru aluat, încălzim laptele, adăugăm untul și zahărul și amestecăm bine. Amestecăm drojdia cu zahăr și lapte cald, apoi lăsăm amestecul deoparte.
Separăm gălbenușurile de albușuri, păstrând un gălbenuș pentru uns. Cernem făina într-un bol și facem o adâncitură în mijloc unde punem amestecul de drojdie.
Amestecăm ușor, adăugând treptat laptele și făina. Adăugăm gălbenușurile cu sare și esență de rom, apoi frământăm adăugând și ulei încălzit.
Acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit până își dublează volumul.
Pentru umplutură, mixăm albușurile spumă tare cu sare și zahăr. Adăugăm nucă și cacao, omogenizăm.
Împărțim aluatul în 4 părți și întindem foi dreptunghiulare. Ungem foile cu umplutura, rulăm și împletim câte 2 rulouri. Transferăm în tăvi tapetate, lăsăm la dospit și ungem cu gălbenuș amestecat cu lapte.
Apoi le ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și coacem la 175 de grade pentru 40-45 de minute.
Spor la gătit și Pofta buna!