Rețeta delicioasă pentru sărbători. Ciolan de porc la cuptor

2,195

Se topește in gură! Ciolan de Porc la Cuptor. Tradiție Românească pentru Sărbători

INGREDIENTE

1 ciolan de porc (aproximativ 1,5 – 2 kg)
4-5 cartofi mari, curățați și tăiați în felii groase
2 cepe mari, tăiate în sferturi
3 morcovi, curățați și tăiați în bucăți mai mari

4 căței de usturoi, zdrobiți
2 foi de dafin
1 lingură boia dulce
1 lingură boia iute (opțional, pentru cei care preferă mai picant)
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță piper negru măcinat
Sare, după gust
1/2 cană ulei de floarea-soarelui

MOS DE PREPARARE

Preîncălzește cuptorul la 180°C. După ce speli ciolanul de porc, șterge-l cu șervete de hârtie pentru a îndepărta excesul de umiditate. Realizează tăieturi adânci în carne pentru a facilita pătrunderea condimentelor.

Freacă ciolanul cu boiaua dulce, boiaua iute (opțională), cimbrul, piperul negru măcinat și sare, masând condimentele în carne cu mâinile.

Într-o tigaie mare, încinge uleiul de floarea-soarelui la foc mediu și prăjește ciolanul până când capătă o crustă auriu închis.

În paralel, așază cartofii, ceapa, morcovii și usturoiul într-o tavă de copt. După prăjirea ciolanului, așază-l peste legume, adaugă foi de dafin și toarnă puțină apă în tavă.

Acoperă tava cu folie de aluminiu și introdu-o în cuptor. Lasă la cuptor aproximativ 2-2,5 ore sau până când ciolanul este fraged și cartofii sunt gătiți.

Mai scoate tava din cuptor și stropește ciolanul cu zeama din tavă pentru a menține frăgezimea.

La final, îndepărtează folia de aluminiu și mai lasă la cuptor pentru 15-20 de minute pentru a obține o crustă crocantă pe ciolan.

Servește ciolanul de porc la cuptor cu legume moi și suculente alături de murături sau salată.

Această rețetă tradițională românească de ciolan de porc la cuptor te va bucura cu aroma îmbietoare a condimentelor și frăgezimea cărnii în fiecare mușchi.

Poftă bună!