Cardiologii anunță: Se poate muri de durere. Ce este sindromul „inimii frânte”
Denumită și “cardiomiopatie indusă de stres”, această condiție apare atunci când o persoană se confruntă cu un stres brusc extrem, cum ar fi pierderea unei persoane dragi.
Dr. Matthew Lorber, psihiatru la Spitalul Lenox Hill din New York, explică că această reacție poate fi declanșată și de evenimente pozitive, precum vestea unei sarcini pentru un tătic pentru prima dată.
“Sindromul inimii frânte – care este, de fapt, un lucru real – este atunci când cineva află o veste șocantă, de obicei știri groaznice, și există o eliberare masivă a acestor hormoni de stres care sunt eliberați în sânge, iar inima este apoi bombardată. cu acești hormoni de stres.
Aceasta ar putea fi, cu siguranță, vestea despre moartea unei persoane dragi, de unde provine numele „sindromului inimii frânte”.
Aceasta ar putea fi vestea despre obținerea unui divorț. Acesta ar putea fi un șef care vine și îți spune că ești concediat – orice poate provoca stres intens.”
Atunci când hormonii de stres ajung la inimă, aceștia pot provoca o slăbire temporară a ventriculului stâng, afectând funcționarea adecvată a inimii.
Acest fenomen duce la o “înghețare” temporară a inimii și poate cauza probleme de circulație.
Chiar dacă există factori de risc care pot crește probabilitatea apariției acestui sindrom, acesta poate afecta oricine, indiferent de starea generală de sănătate.
Cu toate acestea, statisticile arată că 90% dintre cazuri apar la femei, în special la cele cu antecedente de probleme de sănătate mintală sau neurologice, cum ar fi convulsiile.
Persoanele de peste 50 de ani prezintă, de asemenea, un risc mai mare.
Surprinzător, antecedentele de boli de inimă nu influențează în mod direct riscul sindromului inimii rupte.
În cele mai multe situații, această afecțiune poate fi tratată cu succes; este esențial să fim conștienți de semnele și simptomele specifice pentru a căuta asistență medicală imediat la primul indiciu.
Caracterizată frecvent de simptome asemănătoare unui atac de cord, cardiomiopatia indusă de stres se manifestă prin dureri în piept, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută, greață, amețeli, leșin sau ritm cardiac neregulat.