Cum scapi de burta dupa 40 de ani. Sfatul nutriționistui: ”Niciodată nu mâncați carne cu…”

10,380

Burtica proeminentă nu este un blestem, ci rezultatul opțiunii de a petrece mai mult timp pe canapea și de a ceda în fața ispitelor alimentare procesate.

În adolescență, metabolismul arde caloriile cu aceeași eficiență ca un motor Diesel, iar micile păcate culinare, ca o bere în plus, o gustare nocturnă sau porția de cartofi prăjiți cu mujdei, nu par să aibă niciun impact asupra cântarului.

Cu trecerea timpului, kilogramele par să se acumuleze, iar majoritatea adulților se regăsesc prins în cercul vicios al dietelor: încep să se înfometeze, reușesc să slăbească puțin, dar apoi renunță rapid, cedând ispitelor calorice.

Alții cred cu tărie că cheia succesului stă în moderare și nu sunt dispuși să renunțe la dulciuri, alcool sau mâncăruri grase cu niciun chip.

Un studiu de referință, publicat în 2011 în Jurnalul de Medicină New England, contrazice aceste mituri.

Desfășurat pe un eșantion de peste 120.000 de adulți cu vârste cuprinse între 33 și 60 de ani, pe parcursul a 20 de ani, cercetarea sugerează că anumite obiceiuri alimentare proaste sunt la baza îngrășării.

De exemplu, consumul unei singure porții de chipsuri a fost asociat cu o creștere în greutate de un kilogram la fiecare patru ani, în timp ce o porție de cartofi prăjiți a dus la o creștere de două kilograme, iar o porție de carne procesată sau suc, la jumătate de kilogram.

Mișcare zilnică si rețete reușite

Experții din România sunt de acord cu faptul că modul în care combinăm alimentele face diferența între a avea o siluetă suplă și una plinuță

„Metoda simpla prin care putem sa ne mentinem o greutate sanatoasa este sa respectam orele de masa si regulile de combinare. Niciodata nu puneti carnea langa carbohidrati precum orez sau cartofi, ci langa o garnitura de legume.

Iar acestea din urma merg cel mai bine cu branzeturi si lactate”, explica doctorul Bogdan Guinea, medic medicina de urgenta si consultant in nutritie.

Potrivit acestuia, micul dejun ar trebui sa fie luat intre 7 si 9 dimineata, pranzul in intevalul 13.00-14.00, iar cina nu mai tarziu de ora 20.00. Sunt permise si doua gustari constand in fructe, legume sau un pahar de iaurt la ora 11.00 si la 17.00.

„Circa 80% dintre intelectualii Romaniei sar peste micul dejun, cu toate ca sunt oameni informati. Omul de rand trebuie sa inteleaga ca trebuie sa manance cu regularitate, ca sa nu dea iama in alimentele interzise.

Portiile sa fie normale, 200 de grame de pui incap intr-o jumatate de palma, iar in loc de doua feluri la o masa, cum se obisnuieste la noi, sa avem doar unul”, mai spune acesta.

In timp, alimentatia sanatoasa ajunge sa fie ca o a doua natura, iar organismul respinge tot ce nu-i face bine: „Am pacienti la cabinet care, dupa o luna si jumatate de schimbare a regimului, spun ca pur si simplu nu mai pot sa manance pizza, li se face rau”.

Specialistul în nutriție subliniază faptul că, în absența unei rutine regulate de activitate fizică, pierderea în greutate va fi mai dificilă, reprezentând unul dintre motivele principale ale creșterii în greutate după pensionare.

„Cata vreme esti angajat, mai faci efort fizic, indiferent ca mult sau putin, tot se mai ard niste calorii. Dar multi pensionari sufera de boala sedentarismului, stau toata ziua cu telecomanda in mana”, spune specialistul.

Excesele sa fie cat mai putine si de preferat înainte de ora 16:00.

Pentru adulți și persoane în vârstă, evitarea sălilor de sport este acceptabilă; se poate menține activitatea prin activități casnice sau plimbări prelungite alături de copii sau animale de companie.

Conform unei publicații de pe site-ul Școlii Medicale a Universității Harvard, o persoană de 70 de kilograme poate arde 260 de calorii rearanjând mobilierul din apartament și 167 de calorii spălând mașina sau ferestrele.

Permiteți-vă câteva mici răsfățuri, precum o felie de tort sau un hamburger, dar nu mai mult de două ori pe săptămână și doar înainte de ora 16:00, așa cum recomandă specialistul în nutriție Bogdan Guinea