Decizia de ultimă oră a lui Ilie Bolojan. Este știrea momentului în România

5,353

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat că România nu va trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina, însă va participa la summitul din 11 martie de la Paris, anunțat de președintele Emmanuel Macron. Explicația: România joacă rolul unui hub logistic, facilitând astfel accesul trupelor din alte state în Ucraina.

“Va fi o întâlnire la Paris cu miniștrii apărării și șefii de state majore care să analizeze posibilitatea să se asigure o zonă de sprijin, de garanții de securitate, după ce se ajunge la un acord de pace. Cred că reprezentanții României vor participa.

Nu pentru că vom trimite trupe în teren, pentru că nu vom trimite trupe în teren, ca să fie lucrurile fără echivoc, ci pentru că România și astăzi este un hub logistic pentru ca aceste trupe să poată să ajungă – dacă va fi cazul, subliniez – în zona Ucrainei”, a spus Bolojan, după reuniunea Consiliului European.

“De asemenea, suntem un hub logistic pentru tot ceea ce înseamnă astăzi exporturi pe care Ucraina le face. Deci, din punctul de vedere al logisticii militare, prezența României va fi necesară pentru a ști care este gândirea și dacă vor fi elemente care țin de folosirea infrastructurii noastre, aze militare, de exemplu, de pe teritoriul României sau elemente de altă infrastructură militară – porturi, aeroporturi. E logic ca reprezentanții Ministerului Apărării să știe aceste aspecte”, a adăugat el.

Întâlnirea liderilor statelor major ale armatele țărilor europene care ar putea contribui la un contingent de menținere a păcii în Ucraina, în cazul unui acord de încetare a focului cu Rusia, va avea loc marți, 11 martie, la Paris, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron.

Această reuniune va aborda posibilitatea unei „desfășurări de forțe europene” în Ucraina, trupe care, „după semnarea păcii, nu vor fi trimise pe linia frontului, ci vor asigura respectarea integrală a acordului de pace”, a explicat Macron într-un discurs în care a anunțat organizarea întâlnirii cu „șefii de stat major din statele dispuse să își asume responsabilități pe acest subiect”.

Un reprezentant al guvernului britanic a anunțat că a purtat discuții cu aproximativ 20 de țări interesate să participe la o „coaliție a voluntarilor”, care ar putea contribui la formarea unui contingent de menținere a păcii în Ucraina, în contextul unui eventual acord de încetare a focului cu Rusia, care însă și-a reiterat refuzul de a permite desfășurarea unor trupe europene pe teritoriul Ucrainei.

Tot mai multe state europene discută despre impunerea serviciului militar obligatoriu. Și Ilie Bolojan este de părere că România ar trebui să aibă o armată de profesioniști, în contextul în care Europa este tot mai vulnerabilă la amenințările de securitate. Președintele interimar a vorbit, după summit-ul de la Bruxelles, despre nevoia de adaptare a țării la regulile actuale ale războiului.

Ilie Bolojan crede că este nevoie de o strategie adaptată la realitățile actuale.

“Regulile războiului se schimbă”

”Din punctul meu de vedere, cred că e bine să avem o armată de profesionişti, o armată dotată.

”Vedeţi, regulile războiului se schimbă.

Întotdeauna ai nevoie de militari în teren, dar deja nu numărul lor este cea mai mare problemă, ci dotările lor şi tot ceea ce înseamnă supraveghere, care dotări de tip drone şi aşa mai departe, sateliţi.

Deci, dat fiind această schimbare de reguli, cred că şi noi, ca ţară, dar şi ţările din Europa, trebuie să se adapteze, inclusiv să adapteze comenziile, dotările şi strategia la aceste realităţi care se văd din acest conflict care îl avem în Ucraina”, a mai declarat Ilie Bolojan.