Piftia reprezintă un preparat din carne de porc foarte sănătos. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă excelentă de proteine.
Piftia reprezintă un preparat din carne de porc foarte sănătos. Are un conținut scăzut de calorii și este o sursă excelentă de proteine.
”Piftia este o forma foarte ușor asimilabilă de nutrienți esențiali: aminoacizii prezenți în țesutul conjunctiv (fibrele de colagen). Ei participă la refacerea pielii, a tendoanelor, a articulațiilor.
Pentru că dieta cu carne “curată” conține prea puțin din acești aminoacizi, corpul poate ajunge în situația de a nu putea produce suficient material de construcție pentru refacere”, a explicat nutriționistul Cristian Mărgărit.
Potrivit lui Mărgărit, piftia este săracă în grăsimi și carbohidrați, dar foarte bogată în proteine. În trecut, aceste proteine erau considerate de calitate inferioară din cauza unui dezechilibru în compoziția de aminoacizi, în special prolină, hidroxiprolină și glicină.
Cu toate acestea, tocmai concentrația ridicată de acești aminoacizi oferă gelatinei o valoare terapeutică semnificativă. În industria cosmetică, prezența lor este intens exploatată, fiind adesea inclusă în produse ce promit efecte de regenerare, fermitate sporită și reducerea vergeturilor și celulitei. Totuși, o abordare mai sănătoasă ar fi să acționăm din interior.
”Piftia mai conține lizină (ajută creșterea musculară și luptă împotriva infecțiilor virale) și arginina (ajută la pomparea mușchilor). Asociem vitamina C, în acest caz din pătrunjel.
Cât mai mult pătrunjel. Vitamina C este implicată în sinteza de colagen și refacerea țesuturilor conjunctive și chiar în sănătatea părului și unghiilor”, mai afirmă Cristian Mărgrit.
Mihaela Bilic ne îndeamnă, de asemenea, să consumăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma.
”E sezonul pentru racituri sau piftie, preparate dietetice ce contin carne fiarta (de porc sau pasare), multa apa si geletina. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei.
Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.
Colagenul din pielea de pui si soriciul de porc are si el proprietati gelificante asa ca puneti la fiert in oala cu piftie si urechi, “adidasi” sau gheare, chiar daca apoi nu le consumati, zeama lor se va intari perfect.
Nu va ramane decat sa puneti si bucatele de carne slaba, afumata sau nu, astfel incat amestecul final sa contina de toate si sa aiba gust. Si nu uitati sa indepartati grasimea de deasupra inainte sa o serviti”, a scris pe pagina sa de Facebook celebra nutritionista.