Rețeta tradițională zacuscă de vinete
Descopera rețeta tradițională pentru zacusca de vinete-pentru iarna.
Zacusca este unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale românești. Aceasta este indispensabilă într-o cămară pregătită pentru iarnă.
INGREDIENTE
6 kilograme vinete
3 kilograme ardei gras
3 kilograme gogosari rosii
5 kilograme rosii
1,5 kilograme ceapa alba
1 litru de ulei
10-12 foi de dafin
cateva linguri de zahar (dupa gust)
sare
piper
MODUL DE PREPARARE
Sterilizați borcanele, uscați-le bine și păstrați-le într-un loc cald.
Îndepărtați pielița roșiilor după ce le-ați opărit în prealabil.
Dacă timpul, resursele și răbdarea vă permit, coaceți roșiile pe grătar sau plită înainte de a le curăța de coajă. Gustul va fi mult mai intens.
Tăiați roșiile și puneți-le la fiert. Lăsați-le să fiarbă la foc mic până când se formează un sos gros, asemănător cu smântâna. Asezonați cu sare și zahăr după preferințe, pentru un gust echilibrat.
Pentru a economisi timp, puteți folosi sos de roșii gata preparat. Veți avea nevoie de aproximativ 3 litri de sos.
Coaceți vinetele pe grătar sau pe plită. Curățați-le și lăsați-le să se scurgă bine.
Coaceți ardeii și gogoșarii pe grătar. După ce îi luați de pe foc, puneți-i într-un vas acoperit cu capac sau folie de aluminiu și lăsați-i 30-40 de minute pentru a se aburi.
Îndepărtați pielița și cotoarele ardeilor și gogoșarilor.
Mărunțiți vinetele cu un satâr de lemn. Tăiați ardeii și gogoșarii mărunt cu cuțitul sau rupeți-i fâșii, pentru o textură mai rustică.
Curățați ceapa și tăiați-o solzișori.
Pregătiți o cratiță sau o oală suficient de adâncă pentru a cuprinde toate ingredientele, care să poată fi introdusă în cuptor.
Încălziți cuptorul la 160 de grade (foc mediu). Încălziți uleiul în vas, dar fără a-l înfierbânta prea tare.
Adăugați ceapa și căliți-o la foc mic până devine translucidă.
Puneți ardeii și amestecați bine. Adăugați vinetele și sosul de roșii.
Puneți foile de dafin și lăsați totul să fiarbă câteva minute.
Acoperiți vasul și puneți-l în cuptor pentru 100-120 de minute, până când zacusca capătă consistență și uleiul se ridică la suprafață.
Scoateți zacusca din cuptor și asezonați cu sare și piper după gust. Îndepărtați foile de dafin.
Turnați zacusca fierbinte în borcanele calde.
Omogenizați zacusca înainte de a o pune în borcane pentru a distribui uniform uleiul. Puneți capacele.
Înveliți borcanele cu un prosop sau pătură și lăsați-le să se răcească lent (12-24 de ore).
Depozitați borcanele cu zacusca în locuri răcoroase, uscate și întunecate (camări, pivnițe, etc).