Turiștii au fost uluiți de ceea ce au văzut pe plaja din Eforie Nord

27,115

Turiștii prezenți pe litoral au avut parte de un spectacol natural impresionant. În Eforie Nord, cei care se aflau pe plajă au fost uimiți să vadă doi delfini foarte aproape de țărm.

Mai mult, cele două creaturi marine păreau că „dansează”, fascinați spectatorii de pe plajă.

Delfinii au apărut în plină zi, iar oamenii de pe plajă și-au scos imediat telefoanele mobile pentru a captura acest moment rar.

Zeci de delfini au murit în Marea Neagră din cauza conflictului din Ucraina

Zeci de delfini din Marea Neagră au decedat. Motivul? Poluarea fonică. Oamenii de știință cred că din cauza motoarelor navelor, a sonarelor și a exploziilor din nordul Mării Negre, delfinii au fost împinși spre coastele Turciei și Bulgariei, unde se prind în plasele de pescuit în număr neobișnuit de mare sau eșuează pe plajă.

Peste 80 de delfini au fost găsiți morți pe țărmul turcesc, ceea ce Fundația Turcă de Cercetare Marină a numit „o creștere extraordinară”.

Aproximativ jumătate dintre acești delfini au murit fiind prinși în plasele de pescuit.

Pe de altă parte, cercetătorii nu au descoperit cauza morții celorlalți delfini, care nu prezentau răni tipice plaselor sau urme de arme. Bayram Ozturk, președintele TUDAV, a spus că moartea acestor delfini rămâne „o enigmă nerezolvată”.

„Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința, însă, cere întotdeauna dovezi“, a declarat Ozturk.

Forțele navale se bazează în principal pe sonar pentru a detecta submarinele inamice de la distanțe mari.

Se știe că mamiferele marine depind de sunet pentru a comunica și au un auz foarte dezvoltat, astfel încât zgomotul subacvatic poate avea efecte grave, chiar fatale, asupra delfinilor.