Copil paralizat de o căpușă la spatele urechii

580

Un copil de 5 ani a fost găsit paralizat a doua zi după ce părinții săi l-au lăsat să doarmă liniștit. Ceea ce părea o joacă insignifiantă între frați s-a transformat într-un coșmar pentru familia lui Collin.

După ce băiețelul a căzut și s-a lovit la cap, părinții au crezut că totul este în regulă, dar starea generală a copilului s-a înrăutățit rapid. Când părinții lui l-au dus la spital, medicii au descoperit o căpușă în spatele urechii lui. După ce a fost îndepărtată căpușa, Collin a început să își recapete treptat mobilitatea.

Căpușele pot provoca paralizie

Căpușele sunt insecte mici, dar
periculoase, care se pot hrăni cu sângele oamenilor și animalelor. Ei pot transmite boli periculoase, cum ar fi Lyme sau encefalita. Cu toate acestea, în cazul lui Collin, căpușa a dus la o reacție neobișnuită care a dus la paralizia copilului. Neurotoxina din glandele saliva căpușei poate provoca paralizia ascendentă, care începe de la picioare și se răspândește în tot corpul pacientului.

Importanța verificării corpului pentru căpușe

Este important să verificăm corpul nostru după ce am fost în zone cu căpușe, cum ar fi păduri sau ierburi înalte. Căpușele se pot prinde în hainele noastre sau se pot atinge de pielea noastră. Verificarea corpului poate ajuta la detectarea căpușelor înainte ca acestea să ne muște și să ne transmită boli. În plus, este important să îndepărtăm căpușele cât mai repede posibil dacă le găsim prindere pe corpul nostru.

Părinții lui Collin au trecut prin momente de groază până când au descoperit că paralizia fiului lor a fost cauzată de o căpușă nefericită. Este important să fim conștienți de pericolele căpușelor și să verificăm corpul nostru după ce am fost în zone cu căpușe. În cazul în care suntem mușcați de o căpușă, este important să îndepărtăm căpușa cât mai repede posibil pentru a preveni complicații.

Cum se scoate o căpușă din piele și ce greșeală trebuie evitată

Dacă avem posibilitatea de a ne adresa unui serviciu medical, ne adresăm unui serviciu medical, iar un cadru medical – fie cadru mediu, fie medic – are și o pensă, cu care să poată să extragă căpușa și știe și tehnica pe care trebuie să o folosească.

Dacă nu avem însă această posibilitate, atunci tot cu o pensetă – nu trebuie să fie una foarte specială – putem să prindem corpul căpușei care este deasupra tegumentului, cât mai aproape de tegument, și apoi prin rotire în sensul invers acelor de ceasornic să o rotim până când ea se eliberează.

Se poate trage ușor și în sus, însă foarte atent pentru a nu rupe corpul căpușei, fiindcă altfel, dacă capul acestui ectoparazit rămâne în piele, se pot provoca infecții locale.

De ce NU este indicat să dai cu spirt înainte de a extrage căpuşa

De asemenea unii recomandă să se dea cu un spirit pe căpușă înainte de a fi extrasă sau cu betadină sau prin încălzire. NU este indicat acest lucru sub nicio formă, pentru că într-adevăr, căpuşei nu-i convine dacă pui spirt medicinal pe ea, iar în momentul acela ea poate elibera, printr-un soi de vărsătură, exact acei agenţi patogeni pe care nu-i dorim în corpul nostru