Cea mai buna rețetă de mucenici moldovenești cu nucă și miere
Mucenicii sunt un preparat delicios, pe care femeile îl prepara pentru data de 9 martie, când în calendarul ortodox sunt sărbătoriți cei 40 de mucenici. lată
cum se prepară această rețetă delicioasă.
Sunt o mulțime de rețete pentru mucenicii
moldovenești, însă, una singură este cea care nu dă greș. Vă prezentăm această
rețetă, datorită căreia mucenicii ies de fiecare dată perfecți, iar toate celelalte gospodine îi laudă.
INGREDIENTE ALUAT:
Faina 600 g
Drojdie proaspata 25
Sare un praf
Oua 2 buc
Zahar 200 g
Esenta de rom 1 lingurita
Coaja rasa portocala si lamaie
Lapte 250 ml
Unt topit 80 g
miere
nuca macinata/maruntita
INGREDIENTE SIROP:
Apa 300 ml
Zahar 130 g
Scortisoara 1 baton
Coaja de la o portocala
Esenta de rom 1 lingurita
MOD DE PREPARARE:
Pasul 1. Amestecati intr-un castron laptele caldut cu drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Amestecati bine pana se omogenizeaza si lasati apoi 15 minute sa se activeze drojdia.
Pasul 2. Intr-un castron mare cerneti faina si amestecati cu ouale, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si portocala, untul topit, estenta de rom si zaharul. Amestecati cu mana sau la masina pana compozitia se incheaga. Scoateti apoi pe un blat de lucru si framantati bine timp de 10-15 minute. Adaugati faiana ca sa nu se lipeasca de maini sau de blat.
Pasul 3. Cand este gata ungeti un castron mare cu putin ulei si puneti aluatul in el. Acoperiti castronul cu un prosop curat si lasati la crescut intr-un loc cald timp de 30-40 minute sau pana aluatul isi mareste volumul considerabil.
Pasul 4. Scoateti aluatul apoi pe blatul de lucru si taiati-l in bucati egale. Rulati fiecare bucata sub forma de bastonase de aproximativ 1 cm diametru si lungi de 30-35 cm. Din aceste bastonase formati cifra 8. Asezati-le apoi in tava de copt in care ati pus in prealabil hartie de copt.
Pasul 5. Acoperiti tava cu un prosop curat si mai lasati la crescut inca 20-30 minute. Ungeti bine mucenicii cu galbenus de ou batut. Bagati la cuptor pentru 30 de minute la 170-180 de grade. Trebuie sa se rumeasca bine si sa creasca.
Pasul 6. Intr-o cratita fierbeti apa cu zaharul, scortisoara, esenta de rom, coaja de portocala si batonul de scortisoara. Dupa 5-10 minute la foc mic si apoi luati de pe foc si lasati sa se raceasca.
Pasul 7. Cand mucenicii sunt gata, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca. Dupa ce s-au racit trebuie inmuiati in siropul preparat, unsi cu miere si presarati cu nuca macinata/maruntita.
Spor la gătit și Poftă bună!