Cel mai delicios cozonac unguresc. Baigli cu nucă sau mac.
Această rețetă unica și gustoasă îți va încânta papilele gustative și îți va aduce o bucurie aparte în casă. Iată cum să pregătești această minunăție:
INGREDIENTE PENTRU ALUAT(pentru 4 baigli):
1 kg făină cernută
400 g unt
2 gălbenușuri
250 ml lapte (plus/minus 3 lingurițe, în funcție de făina folosită)
100 g zahăr pudră
20 g drojdie proaspătă
1 linguriță sare
INGREDIENTE UMPLUTURA de NUCĂ (pentru 2 baigli):
500 g nuci măcinate (cu câteva bucăți mai mari)
Coaja rasă de la 2 lămâi și 1 portocală
1 lingură scorțișoară
80-100 g stafide
3 linguri zahăr vanilat
150 ml apă clocotită
10 cuișoare
300 g zahăr
INGREDIENTE PENTRU UMPLUTURA de MAC (pentru 2 baigli):
500 g mac măcinat
Coaja rasă de la 2 portocale și 1 lămâie
1 lingură scorțișoară
3 linguri zahăr vanilat
150 ml apă clocotită
10 cuișoare
300 g zahăr
MOD DE PREPARARE:
Pentru aluat, amestecăm drojdia cu laptele la temperatura camerei. Nu activăm drojdia, așa că laptele nu trebuie să fie călduț. Adăugăm și gălbenușurile și lăsăm deoparte pentru câteva minute.
Într-un bol mare, cernem făina și adăugăm zahărul pudră, sarea și untul tăiat în bucățele. Amestecăm până obținem o compoziție cu consistență nisipoasă.
Adăugăm amestecul de lapte, drojdie și gălbenușuri și frământăm un aluat care nu se lipește de mâini și de bol. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și mai frământăm până la omogenizare.
Împărțim aluatul în 4 părți egale și formăm 4 bile. Împachetăm bilele în folie alimentară și le dăm la frigider pentru 1 oră.
Între timp, ne ocupăm de umpluturi. Pentru umplutura de nucă, fierbem apa cu zahărul și cuișoarele, apoi adăugăm nucile măcinate, coaja de citrice, scorțișoara, stafidele și zahărul vanilat.
Pentru umplutura de mac, procedăm la fel în prepararea siropului și apoi amestecăm macul cu coaja de citrice, scorțișoara și zahărul vanilat.
Scoatem prima bucată de aluat din frigider și o întindem într-un dreptunghi. Adăugăm umplutura pregătită și rulăm. Procedăm la fel și cu restul de aluat și umplutură.
Ungem fiecare baigli cu gălbenuș de ou și dăm la frigider pentru 30 de minute. Apoi ungem din nou și lăsăm încă 20 de minute.
Coacem la 200 de grade Celsius timp de 35-40 de minute.
După ce s-au răcit, putem porționa și servi. Baigli-ul se păstrează într-un loc răcoros, împachetat în folie.
Spor la gătit și poftă bună!