8 Deficiențe Nutriționale Care Pot Contribui la Starea de Depresie și Anxietate”

4,132

Adesea, simți oboseala extremă și poți să ai senzația că ești pe punctul de a cădea într-o stare de depresie. Cauza ar putea fi legată de deficiențele de vitamine în organism.

Noi, oamenii, suntem niște mașinării extrem de complexe, iar pentru a funcționa la capacitate maximă, avem nevoie de un “combustibil” corespunzător.

Uneori, mâncarea este privită pur și simplu ca o modalitate de a ne potoli foamea. Dar alimentația are un rol mult mai profund și important decât doar să ne sature stomacul.

Potrivit Dr. Drew Ramset, un psihiatru cu experiență la Universitatea Columbia, hrana joacă un rol semnificativ în afectarea stării noastre psihice.

De multe ori, ne concentrăm asupra modului în care mâncarea ne influențează aspectul fizic, dar neglijăm impactul pe care îl are asupra creierului nostru. Acest lucru poate contribui la apariția problemelor precum depresia și anxietatea, ca rezultat al deficiențelor nutriționale.

În cele ce urmează, vom indica opt deficiențe nutriționale cunoscute care pot contribui la stări de depresie și anxietate.

Vitamina D

Are o importanță deosebită pentru organism, iar lipsa sa poate cauza simptome precum starea depresivă și atacurile de panică. O sursă excelentă de vitamina D este lumina solară. Dacă nu puteți petrece suficient timp la soare, puteți obține această vitamină din surse alimentare, cum ar fi laptele vegetal fortificat cu vitamine, ciupercile de coral și spirulina.

Aminoacizii

Sunt esențiali pentru buna funcționare a corpului și contribuie la sănătatea cerebrală, fiind cărămizile fundamentale ale proteinelor. Deficiența de aminoacizi poate duce la dificultăți de concentrare, amețeală, încetinirea gândirii și chiar la stări depresive. Polenul, semințele, nucile și fasolea sunt cele mai bune surse de aminoacizi.

Complexul de vitamine B

Este alcătuit dintr-un grup de 9 vitamine esențiale care acționează în simbioză pentru a oferi organismului energie, susține sănătatea celulară și ajută la reducerea stresului.

Este bine cunoscut faptul că o deficiență de vitamine din complexul B poate fi asociată cu schimbări ale dispoziției, inclusiv depresie. Aceste vitamine pot fi obținute din surse naturale precum legumele verzi, nucile, migdalele, fisticul, caju, semințele și sfecla roșie.

Acidul folic (Vitamina B9)

Există o conexiune clară între deficiența de acid folic și potențiala dezvoltare a depresiei. Această vitamină joacă un rol semnificativ în organism, contribuind la producerea celulelor roșii din sânge, dar, de asemenea, a fost asociată cu riscul crescut de manifestare a tulburărilor depresive.

Deficitul de acid folic poate influența negativ și abilitatea organismului de a asimila corect medicamentele antidepresive.

Vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru menținerea sănătății celulelor nervoase și interacționează bine cu vitamina B9. Insuficiența de vitamina B12 poate provoca inflamații la nivelul creierului și crește riscul de depresie și demență.

Magneziu

Acest mineral joacă un rol eficient în relaxarea atât a corpului, cât și a minții. Contribuie la reducerea nivelului de stres și este util în prevenirea atacurilor de panică, anxietății, depresiei și durerilor de cap.

Consumul excesiv de alcool, băuturi acidulate, cafeină, alimente bogate în sare sau zahăr poate duce la scăderea nivelului de magneziu din organism.

Surse bogate de magneziu includ legumele cu frunze, fasolea, lintea și algele.

Acizii grași Omega-3

Dezechilibrul dintre acizii grași Omega-3 și Omega-6 poate afecta sănătatea atât fizică, cât și mentală. Acești acizi grași sunt esențiali pentru organism, iar lipsa lor a fost asociată cu un risc crescut de depresie.

Legumele verzi, semințele de chia, semințele de in, semințele de cânepă și peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele sunt surse importante de acizi grași

Zinc

Un mineral esențial, are un rol crucial în susținerea rezistenței organismului la stres, iar lipsa sa poate contribui la starea de depresie. Surse excelente de zinc includ stridiile, furnizând până la 500% din aportul zilnic recomandat al acestui mineral.