Ingredientul care trebuie adăugat in butoiul cu varză murată. Zeama rămâne limpede si nu face floare

2,109

Când doriți să pregătiți varză pentru murat, este esențial să vă asigurați că aveți toate ingredientele necesare pentru a obține murături crocante și gustoase.

Vă prezentăm secretul puțin cunoscut care conferă o savoare desăvârșită murăturilor, făcându-le gata de a fi servite în doar câteva săptămâni după ce au stat în butoi.

Atunci când selectați varza pentru murat, este recomandat să alegeti varză coaptă, albă, cu frunze subțiri. Căpățânile trebuie să fie compacte, iar frunzele să nu fie afectate de insecte.

Mărimea căpățânilor de varză este de asemenea importantă. Acestea ar trebui să aibă un diametru între 15 și 20 de centimetri pentru a se potrivi în butoi.

Pentru saramură, veți avea nevoie de 500 de grame de sare pentru fiecare 10 litri de apă. Asigurați-vă că utilizați sare grunjoasă, și așezați câteva bucăți de lemn pe fundul butoiului.

Adăugați crenguțe de cimbru, boabe de piper într-un săculeț de tifon și mărar uscat. De asemenea, puteți adăuga felii de morcovi și țelină. Pentru o aromă deosebită, puteți pune și felii de hrean.

Ingrediente esențiale pentru menținerea prospețimii varzei murate

Pentru a evita înmuierea varzei, experții recomandă adăugarea unui ingredient special o săptămână după ce ați pus varza la murat. Acest ingredient ajută la menținerea crocantei și prospețimii pentru o perioadă mai lungă.

“Varza murată poate fi păstrată proaspătă pentru o perioadă mai lungă prin adăugarea ocazională a unei bucăți de zahăr în butoi.

De asemenea, o bucată de lemn de mesteacăn plasată în butoi poate ajuta la menținerea prospețimii”, spune bucătarul Cristi Dobre, conform exquis.ro.

Bucătarii recomandă să așezați varza întreagă în butoi, cu cotoarele scoase și cu cotorul în sus.

Varza, în special cea albă, este o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi A, C și E, precum și de fibre care contribuie la sănătatea celulară. Aceasta conține, de asemenea, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B9.

Fibrele din varză sunt bogate în celuloză și minerale precum calciu, magneziu, fier, iod, cupru, mangan și sulf.

Conform tradiției, de Sfântul Dumitru, la data de 26 octombrie, gospodarii români obișnuiau să pună varza la murat în butoaie. Astfel, varza era pregătită pentru postul Crăciunului și folosită ulterior pentru prepararea sarmalelor de Crăciun și a celor de Anul Nou.