CICOAREA: Remediul împotriva diabetului, cu efecte benefice asupra pierderii în greutate, stimularea memoriei și combaterea paraziților intestinali. Află cum să o prepari

900

Cicoarea este folosită de mulți ani pe post de înlocuitor fără cofeină al cafelei. Cafeaua de cicoare nu numai că nu conține cofeină, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate

Cicoarea este o plantă perenă, din aceeași familie cu păpădia, care înflorește până toamna târziu și este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care vor să renunțe (din motive medicale și nu numai) la consumul de cofeină.

Cafeaua de cicoare este preparată din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă. Cicoarea are numeroase substante fitochimice, distribuite în toata planta, însă cele mai numeroase se află în radacina. Dintre nutrienți, cele mai importante sunt manganul și vitamina B6. Frunzele de cicoare sunt bogate în cicorina, inulina, arginina, colina, acid cicoric, levuloza, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, magneziu) și vitamine (A, B, C, E si K).

Beneficiile acesteia

Curăță sângele
Stimulează digestia
Ajută la slăbire
Previne diabetul
Stimulează memoria
Neutralizaează paraziții intestinali
Întărește sistemul imunitar

Cicoarea ar putea scădea nivelul zahărului din sânge

Faptul că

Cicoarea a fost utilizată de-a lungul anilor ca o alternativă fără cofeină la cafea, deoarece nu conține cofeină și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Cicoarea este o plantă perenă, înrudită cu păpădia, care înflorește târziu în sezonul toamnei. Această plantă este folosită ca supliment alimentar sau pentru prepararea unei băuturi asemănătoare cafelei, în special de către cei care doresc să evite consumul de cofeină din motive medicale sau personale.

Cafeaua de cicoare este obținută din rădăcina acestei plante, care este prăjită și apoi fiartă. Cicoarea conține o gamă variată de substanțe fitochimice, dintre care cele mai abundente se găsesc în rădăcină.

Nutrienții esențiali includ manganul și vitamina B6. De asemenea, frunzele de cicoare conțin cicorină, inulină, arginină, colină, acid cicoric, levuloză, minerale precum fier, fosfor, calciu, potasiu și magneziu, precum și vitaminele A, B, C, E și K.

Beneficiile cicoarei:

Purifică sângele.
Stimulează digestia.
Ajută la controlul greutății.
Contribuie la prevenirea diabetului.
Susține funcția cognitivă și memorie.
Are proprietăți antiparazitare.
Sprijină sistemul imunitar.

Cicoarea poate avea un impact pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge, ceea ce este benefic mai ales pentru persoanele cu diabet sau supraponderale.

Un studiu recent pe șobolani a demonstrat că inulina din cicoare a ajutat la reglarea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea metabolizării carbohidraților.

Cicoarea poate susține procesul de pierdere în greutate, datorită inulinei, o fibră alimentară care oferă senzația de sațietate pe termen lung.

Studiile au sugerat că inulina din rădăcina de cicoare poate reduce aportul total de calorii, contribuind astfel la scăderea în greutate.

Prepararea cafelei de cicoare

Se folosesc două lingurițe de rădăcină de cicoare prăjită și măcinată, fierte într-o cană de 200 ml de apă. Băutura poate fi îndulcită cu miere sau fructoză și se recomandă a fi consumată de două ori pe zi.

Există și o variantă sub formă de sirop de cicoare

Acesta se obține dintr-o infuzie la care se adaugă zahăr brun. Acest sirop este recomandat pentru afecțiunile digestive ale copiilor și poate combate accesul de tuse.