Ilie Bolojan avertizează: “Statul cheltuie mai mult decât își permite. Asta înseamnă…”
Ilie Bolojan a abordat în declarațiile sale dificultățile sistemice din administrația publică din România, criticând modul în care statul utilizează fondurile provenite de la contribuabili. Președintele interimar este de părere că principala sursă a dezechilibrului bugetar este reprezentată de cheltuielile exagerate și lipsa de eficiență în gestionarea resurselor.
Totodată, în aceeași intervenție, Ilie Bolojan a evitat să răspundă dacă are în vedere o eventuală candidatură pentru funcția de prim-ministru după alegerile prezidențiale, preferând să se refere strict la configurațiile posibile ale majorităților politice.
“Dacă nu se va reduce cheltuiala statului în general, dacă nu vor fi absorbiţi banii europeni, dacă nu se vor lua măsuri pentru a premia munca şi a descuraja nemunca, e doar o problemă de timp până vom ajunge să creştem taxe şi impozite”, a spus Bolojan.
Ilie Bolojan, despre cauza crizei bugetare din România
Miercuri seara, în cadrul podcastului „Friendly Fire”, Bolojan a afirmat că țara se îndreaptă către o majorare inevitabilă a taxelor și impozitelor, în lipsa unor reforme economice asumate și aplicate de actualul Guvern.
“Dacă nu se va reduce cheltuiala statului în general, dacă nu vor fi absorbiţi banii europeni, dacă nu se vor lua măsuri pentru a premia munca şi a descuraja nemunca, e doar o problemă de timp până vom ajunge să creştem taxe şi impozite”, a spus Bolojan.
În încheiere, el a făcut apel la o reacție fermă și responsabilă din partea liderilor politici, avertizând că lipsa acțiunii poate conduce la efecte economice severe și de durată.
“Cauza principală sunt cheltuielile prea mari pe care statul le face, ceea ce înseamnă risipă, înseamnă lipsă de eficiență, înseamnă instituții prea multe, înseamnă, în unele cazuri, personal supradimensionat, înseamnă birocrație și înseamnă suprapuneri de activitate. Această boală se acumulează de foarte multe ori”, a declarat Ilie Bolojan.
Președintele interimar a subliniat că, deși România nu este singura țară care se confruntă cu astfel de dificultăți, caracterul recurent al deficitelor bugetare indică existența unei probleme vechi, nerezolvate în sistemul de guvernare.
“Nu suntem singurul stat în această situație, dar deficitele mari, cronice de ani de zile, arată că la noi problema nu este o chestiune simplă, ci a fost un efect acumulat de mulți ani de zile. Și deci, exemplul medical pe care l-am dat este ca la un pacient care știe că are o boală – aceasta este o boală de-a noastră, de bază – și care are două posibilități: să o trateze la timp, până boala nu ajunge într-un stadiu terminal, este într-o fază incipientă.
“Și asta am propus și am susținut întotdeauna. Oamenii politici responsabili atacă problemele până nu devin de neatacat și degenerează”, a spus Ilie Bolojan.
Ilie Bolojan, în legătură cu criza bugetară: “Avem varianta să ne tratăm la timp”
Potrivit lui Bolojan, România are de ales între o reformă bine planificată, care să fie suportabilă pentru populație, sau o prăbușire economică severă, cauzată de contextul extern și de pasivitatea autorităților.
“Avem varianta să ne tratăm la timp, deci să facem o restructurare ordonată, în așa fel încât costurile sociale și măsurile să fie rezonabile și decente. Sau avem a doua variantă: să amânăm, să mergem la medic mai târziu, boala să se agraveze și să ajungem să fim tratați în urgență”, a conchis președintele interimar al României.