CNA a decis suspendarea temporară a programului Realitatea PLUS
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a hotărât suspendarea temporară a transmisiei postului Realitatea PLUS, drept sancțiune pentru multiple abateri de la prevederile Codului privind conținutul audiovizual. Astfel, pe data de 17 aprilie 2025, între orele 19:00 și 19:10, canalul va difuza exclusiv mesajul deciziei CNA, afișat pe ecran, fără niciun alt conținut editorial.
Reprezentanții Realitatea PLUS au reacționat vehement, considerând măsura un atac la adresa libertății presei și o sancțiune politică pentru faptul că i s-a oferit vizibilitate publică lui Călin Georgescu.
Hotărârea a fost anunțată în cadrul unei ședințe publice de către membrul CNA, Mircea Toma. Potrivit comunicatului emis, decizia se bazează pe încălcări repetate ale reglementărilor privind publicitatea politică în afara campaniilor electorale, lipsa de echilibru jurnalistic, difuzarea de afirmații nefondate și instigatoare, precum și utilizarea unor titluri cu tentă manipulatorie.
Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Anca Alexandrescu a comentat:
“Pentru că l-am ‘trădat’ pe Călin Georgescu, după 70.000 de euro amenzi, CNA tocmai a decis să ne taie din nou emisia pentru 10 minute!”. Ea a sugerat că sancțiunile au legătură cu sprijinul exprimat față de Georgescu și a avertizat că se intenționează chiar retragerea licenței postului. Realitatea PLUS fusese deja vizată de sancțiuni financiare din partea CNA pentru încălcări anterioare.
Detalii privind sancțiunile impuse Realitatea PLUS:
Întreruperea emisiei pentru 10 minute – din cauza conținutului difuzat între 8 și 23 februarie 2025 în emisiunile „Deschide lumea”, „News”, „Realitatea zilei” și „Ediție specială”, unde au fost promovate mesaje cu caracter politic și apeluri la proteste, precum:
“Georgescu: corporațiile distrug economia națională
Mâine: ziua boicotului național
Realitatea Plus sprijină protestatarii din toată țara
Călin Georgescu și Anca Alexandrescu, prezenți la manifestații”
Acestea contravin articolului 139 din Codul audiovizualului, care interzice publicitatea politică în afara perioadelor electorale.
Amendă în valoare de 50.000 de lei – aplicată pentru emisiuni precum „Culisele statului paralel” (12, 13, 18 februarie), „News” (16 februarie) și „Știri” (13 februarie), în care s-au făcut acuzații fără susținere și s-au afișat titluri controversate.
Amendă de 10.000 de lei – pentru ediția din 19 februarie a emisiunii „Culisele statului paralel”, unde au fost lansate acuzații nefondate împotriva jurnaliștilor Cristian Tudor Popescu și Cătălin Striblea, precum și comentarii delicate despre Ucraina și comunitățile românești din afara țării.
Somație publică suplimentară – emisă în urma emisiunii „Culisele statului paralel” din 9 februarie, care a inclus afirmații neverificate privind presupuse fraude electorale și încălcarea dreptului la vot, cu titluri alarmante.
Toate aceste sancțiuni se înscriu într-un proces de supraveghere intensă exercitat de CNA, care a subliniat importanța respectării principiilor de corectitudine, echilibru și responsabilitate în jurnalismul audiovizual.