Seismologul Gheorghe Mărmureanu a anunțat când va avea loc următorul cutremur devastator în România: “Sunt lucruri curioase cu Vrancea…”Scenarile IGSU, previziunile şi mesajul lui Raed Arafat
Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit despre momentul în care s-ar putea produce următorul cutremur de proporții în România: “Se întâmplă lucruri interesante în zona Vrancea”.
Specialistul a mai afirmat că următorul mare cutremur în România ar putea surveni mai devreme decât ne-am aștepta, dar nu în viitorul foarte apropiat. El a punctat că în regiunea Vrancea sunt înregistrate semnale semnificative privind activitatea tectonică.
“Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Exista niste cutremure puternice, a fost in 1800 cel mai puternic, foarte adanc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adancimi diferite, coordonate pe plan orizonat, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea Gheorghe Mărmureanu,
Seismologul a identificat și anumite zone din București ca fiind mai vulnerabile în fața unui seism major. Cartierul Pantelimon și segmentul dintre Piața Romană și Unirii sunt considerate sensibile, în timp ce zone precum Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt mai stabile, datorită calității construcțiilor și a numărului redus de clădiri înalte.
În ceea ce privește prevenirea unui cutremur de proporții, Mărmureanu a dat asigurări că va informa publicul dacă prognozele sale indică un pericol iminent. El a subliniat că efectuează calcule zilnice și că nu anticipează un seism de mare magnitudine în deceniul următor.
Deși în ultima perioadă, la nivel global, au avut loc cutremure puternice care au dus la pierderi de vieți omenești, în România acestea sunt frecvente în special în Vrancea, dar de obicei au magnitudini mici și nu sunt resimțite intens. Cu toate acestea, este important să fim informați și pregătiți în orice moment.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) atrage atenția că zona Vrancea ar putea genera un seism cu magnitudinea maximă de 8,1 grade pe scara Richter.
Conform unui document oficial emis de IGSU, cel mai sever cutremur ce poate avea loc în România ar putea atinge 8,1 grade, iar efectele sale se vor face simțite pe distanțe mari, nu doar în zona epicentrului (precum Vrancea sau Buzău), ci și la 200-300 km depărtare.
Un seism de o asemenea intensitate poate elibera o cantitate uriașă de energie, echivalentă cu 1.200 de bombe nucleare de tipul celor lansate la Hiroshima sau aproximativ 15 milioane de tone de TNT, conform specialiștilor IGSU.
Raportul recent al IGSU privind impactul unui cutremur de mari dimensiuni arată că sute de mii de clădiri rezidențiale ar putea suferi daune grave, iar zeci de mii de persoane ar putea fi rănite sau ar putea muri. Estimările vorbesc despre peste 350.000 de imobile afectate și mai mult de 45.000 de victime.
“Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut. Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui. Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a spus şeful DSU
De asemenea, un raport al Curții de Conturi semnalează că autoritățile statului nu sunt suficient de bine pregătite pentru a gestiona o catastrofă de asemenea proporții.
Raed Arafat: “Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7”. De ce nu se dau mesaje Ro Alert
“Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul de 5,4 (…) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru”, a afirmat Arafat, cu alt prilej.