Florii 2025. Tradiții de Florii pentru belsug, spor in casa si liniste in familie
Duminica Floriilor, cunoscută și sub numele de Floriile, este o sărbătoare creștină cu dată variabilă, celebrată întotdeauna în ultima duminică înainte de Paște. Aceasta amintește de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, cu puțin timp înainte de Patimile Sale.
Această zi marchează începutul Săptămânii Mari, o perioadă de profundă semnificație spirituală pentru creștinii ortodocși, în care se rememorează ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului. Este o sărbătoare plină de simboluri religioase, care include tradiții și obiceiuri transmise din generație în generație în diverse regiuni ale țării.
În 2025, Floriile vor fi prăznuite pe 13 aprilie, inaugurând Săptămâna Patimilor. Aceasta este o perioadă de reflecție și pregătire sufletească, în care credincioșii sunt îndemnați să contemple jertfa lui Hristos și să se apropie de taina Învierii.
CE ESTE BINE SĂ FACI de FLORII
Floriile reprezintă o sărbătoare religioasă importantă, iar una dintre cele mai importante tradiții este legată de slujba de la biserică, unde se sfințesc ramuri de salcie. Acestea sunt înlocuiri pentru ramurile de măslin. De asemenea, se spune că cine se spovedește și împărtășește în această zi, va avea mult noroc.
Ramurile de salcie sfințite se aduc în casă și se pun la icoane, unde se lasă pentru tot restul anului. De asemenea, se pun ramuri de salcie și la uși și la ferestre pentru a scăpa casa de spiritele rele.
Fiind o zi cu dezlegare la pește, în această zi este bine să consumi măcar o bucată de pește.
Fetele nemăritate fierbeau apă cu busuioc înainte cu o zi de Florii, apoi se spălau cu această apă pe cap, în Duminica Patimilor, pentru a avea un păr lung și frumos.
Gospodinele trebuie să deschidă ferestrele și să aerisească toată casa în ziua de Florii, ca să intre primăvara în case.
CE NU AI VOIE să faci în Duminica Floriilor
În Duminica de Florii nu se lucrează, nu se spală haine, nu se calcă, nu se coase și nu se lucrează pământul sau grădina. Gospodinele de la sate coceau pâini, după ce se întorceau de la biserică, și le dădeau oamenilor sărmani de pomană.
În anumite zone ale țării, în ziua de Florii nu ai voie să te speli pe cap pentru că se spune că cine își spală părul va albi mai repede.
În ziua de Florii nu se plantează flori sau pomi, ci doar în Săptămâna Mare.
Nu se calcă, nu se spală rufe, nu se lucrează în grădină și nici nu se face curat. Chiar dacă nu se face curat în duminica Floriilor, se spune că este bine ca femeile să scoată lucrurile la aerisit și să deschidă larg toate geamurile.
Având în vedere că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare care are o importanță majoră, credincioșii nu au voie să lucreze în această zi în gospodărie.