Ilie Bolojan, declarații după summit-ul de la Paris: “Ucraina va fi sprijinită! România nu va trimite militari, vom participa ca țară de tranzit”
Ilie Bolojan a dat asigurări că România nu va trimite niciun soldat în Ucraina, ci vom participa la discuții ca țară de tranzit. Președintele interimar a prezentat joi concluziile după reuniunea şefilor de stat şi de guvern, de la Paris, privind securitatea în Ucraina.
România va face parte din grupul de lucru care va monitoriza respectarea acordului de încetare a focului la Marea Neagră, a declarat Ilie Bolojan, considerând că stabilitatea regiunii este esențială pentru comerț și dezvoltare. De asemenea, la reuniunea de la Paris, s-a discutat și despre coordonarea cu SUA privind pacea în Ucraina.
În ceea ce privește forțele de garantare a păcii, România nu va trimite militari în Ucraina, dar va permite tranzitul acestora pe teritoriul său.
“De aproximativ o jumătate de oră s-a finalizat reuniunea pentru pace și securitate. Au participat 31 de state și reprezentanții NATO și UE. Primul punct a fost acordul de încetare a focului la Marea Neagră. Țările prezente salută ajungerea la acest acord dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins și terestru.
Întrucât Marea Neagră este o zonă strategică pentru România, România va participa la grupul de lucru pentru monitorizarea respectării acordului. Vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat. O zonă sigură la Marea Neagră este un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea zonei.
Un alt punct important a fost cu coordonarea cu SUA în problemele privind asigurarea păcii în Ucraina. Această coordonare este foarte importantă pentru că ține de ceea ce ține până la ajungerea la un acord de pace, menținerea sancțiunilor ca un factor de descurajare a Rusiei și măsuri post-ajungere la un acord în așa fel încât să existe garanții suficient de puternice pentru că acordul nu este doar o fază temporată între 2 războaie ci o pace robustă.
Un alt subiect discutat îl reprezintă forțele de garantare a păcii. România nu va trimite niciun militar român în Ucraina. Tranzitarea acestor forțe nu se va putea face decât și pe teritoriul României. Vom participa ca stare de tranzit la aceste discuții. Un alt punct a fost creșterea capabilităților miltare, o continuare a discuțiile de la Consiliul European. România are un grup de lucru, a fost o primă întâlnire săptămâna trecută. Concluzia reuniunii de astăzi a fost cea de acțiuni unitare, de angajament pe securitate și acțiune coordonată împreună cu SUA”, a declarat Ilie Bolojan, la Paris.
Rolul României în monitorizarea acordului
Pentru asigurarea respectării armistițiului, se va înființa un grup de lucru specializat. Având în vedere importanța strategică a Mării Negre pentru România – inclusiv din perspectiva investițiilor, exporturilor și a rolului esențial al Portului Constanța – țara noastră va contribui activ la monitorizare.
“În ceea ce privește partea de monitorizare a armistițiului, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării.
În acest sens, pentru că înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiții, pentru că portul Constanța e cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru.
Prin infrastructură pe care o avem, radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora astfel încât acest acord să fie respectat pentru că o zonă sigură la Marea Neagră e un lucru bun pentru comerțul și dezvoltarea în această zonă”, a mai spus Bolojan.