Cine este Anamaria Gavrilă, candidatul surpriza al suveraniștilor pentru prezidențiale

2,124

Anamaria Gavrilă și-a anunțat intenția de a intra în cursa pentru alegerile prezidențiale din mai, având o înțelegerere politică cu George Simion, liderul AUR. Decizia sa vine în urma hotărârii Curții Constituționale a României (CCR) de a respinge candidatura lui Călin Georgescu. Gavrilă, actual deputat, conduce Partidul Oamenilor Tineri (POT) și a avut o carieră anterioră în domeniul imobiliar, activând atât în Germania, cât și în Marea Britanie.

Anamaria Gavrilă de la AUR la Partidul Oamenilor Tineri

Anamaria Gavrilă a intrat în Parlament în anul 2020 pe listele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), dar a părăsit partidul în 2023 pentru a înființa Partidul Oamenilor Tineri (POT), care ulterior l-a susținut pe Călin Georgescu. Motivându-și decizia de a rupe legăturile cu AUR, Gavrilă declara: „Sloganele nu țin însă locul acțiunii politice coerente și o atitudine timorată de puterea aparentă a altor partide nu are forța necesară de a impune o nouă viziune pentru România. Iar pentru mine, a continua în această formulă ar însemna a rămâne resemnată că mai mult nu se poate pentru români.”

Anamaria Gavrilă, controverse politice și religioase

Gavrilă a fost adesea în centrul unor controverse, promovând mesaje religioase și luând poziții dure față de politici de sănătate publică. Printre acestea, s-a numărat catalogarea Strategiei Naționale de Vaccinare drept „condamnarea românilor la mutilare” și opoziția fermă față de Legea prevenirii separării copilului de familie. De asemenea, în momentul în care Partidul Oamenilor Tineri a reușit să intre în Parlament, Gavrilă a anunțat că va ține post timp de trei zile doar cu apă.

Atitudinea față de mass-media și conflictele din Parlament

Anamaria Gavrilă a fost acuzată de nepotism, după ce sora sa și partenerul de viață au obținut mandate de deputați tot pe listele POT. Totodată, a fost implicată în incidente tensionate cu jurnaliștii din Parlament și cu susținătorii lui Călin Georgescu, fiind acuzată că încearcă să profite de notorietatea acestuia.

Ana Maria Gavrilă a declarat la începutul lunii martie, în cadrul podcastului politic HotSpot, realizat de jurnalistul Laurențiu Ungureanu, că „pacea nu trebuie s-o menții”, că „pacea e pace”. Totodată, ea a subliniat faptul că nu înțelege rostul înarmării pe timp de pace. „Este pace. De ce să te mai înarmezi? Ce să mai cheltuiești? Ca să ne înarmăm 4-5 ani, ca să cumpărăm tancuri, pentru ce Pentru ce să cheltuim banii aceștia, ca să ne îndatorăm?”

Studii și cariera anterioară în domeniul imobiliar

Înainte de a intra în politică, Anamaria Gavrilă a lucrat între 2007 și 2018 în sectorul imobiliar din Germania și Marea Britanie, participând la tranzacții estimate la sute de milioane de euro. Ea susține că deține o diplomă în economie de la Universitatea de Vest din Timișoara și că a urmat cursuri de specializare în domeniul imobiliar în Germania și Marea Britanie.

Ce avere are Anamaria Gavrilă

Potrivit declarației sale de avere, în 2021, Anamaria Gavrilă a vândut, în Germania, un apartament în valoare de 664.000 de euro. Conform ultimei declarații de avere, ea deține cinci terenuri în județul Hunedoara, cu o suprafață totală de aproximativ 20.000 de metri pătrați, toate achiziționate sau primite prin donație între 2021 și 2023. Potrivit context.ro , din cele 5 terenuri mai sus menționate, Gavrilă are două terenuri intravilane în Deva, în suprafață totală de peste 8.000 de metri pătrați, cumpărate, și a primit prin donație 3 terenuri agricole tot în Deva, cu o suprafață totală de peste 15.000 de metri pătrați. Toate terenurile le-a dobândit în perioada 2021-2024.

Deține un Hyundai Kona Electric, fabricat în 2021. Are în bancă un depozit de 100.000 de euro. Mai are în conturi încă peste 37.000 de euro.

De asemenea, Gavrilă deține două apartamente în Deva, unul cumpărat în 2001 și altul în 2021, de 74 de metri pătrați, respectiv 26 de metri pătrați. Mai are o casă dobândită în 2020, de 563 de metri pătrați, trecând la modul de dobândire “altele”. La capitolul economii, ea menționează că are aproximativ 100.000 de euro în conturi bancare și că a acordat în ultimul an împrumuturi în nume personal într-o valoare totală de 11.000 de euro.

Anamaria Gavrilă rămâne una dintre figurile controversate ale politicii suveraniste din România zilelor noastre, cu un discurs axat pe religie, suveranitate și opoziție față de anumite politici publice, fiind o prezență activă și polarizantă în arena politică românească.