De ce e bine să mănânci struguri de Anul Nou. Misterul celor 12 boabe
Tradiția consumului a 12 boabe de struguri la trecerea dintre ani este foarte răspândită în multe țări, în special în cele de limbă spaniolă, cum ar fi Spania, Mexic, Peru și alte state din America Latină, dar și în alte părți ale Europei.
Acest obicei presupune mâncatul a 12 boabe de struguri, fiecare simbolizând o lună din noul an, în timpul celor 12 bătăi ale ceasului la miezul nopții de Revelion.
Se crede că această tradiție aduce noroc și prosperitate, iar cei care reușesc să mănânce toate boabele înainte ca bătăile ceasului să se încheie vor avea parte de succes în anul ce urmează.
În unele regiuni, oamenii atribuie fiecărei boabe o dorință sau un gând legat de luna corespunzătoare.
De exemplu, prima boabă poate fi pentru ianuarie, iar în timp ce mănânci, îți poți pune o dorință sau exprima o speranță pentru fiecare lună în parte. Acest ritual adaugă un strop de optimism și distracție sărbătorii de Anul Nou.
Dar de ce sunt aleși strugurii pentru acest obicei? Există mai multe povești care încearcă să explice originea tradiției. Una dintre ele spune că, la sfârșitul secolului al XIX-lea, cultivatorii de struguri au vrut să valorifice recoltele mari pe care le aveau, conform theblacklabel.com.
O altă explicație sugerează că, la Madrid, nobilii au început să consume struguri și vin spumant la sfârșitul anului, inspirându-se din obiceiurile franceze.
Ulterior, vizitatorii din Puerta del Sol, veniți să asculte bătăile clopotelor la miezul nopții, au adoptat acest obicei într-un mod ironic. Astăzi, tradiția este larg răspândită în Mexic și în alte state latino-americane.
În Spania, strugurii folosiți pentru acest ritual sunt adesea din soiul tradițional Aledo, cultivat pe coasta mediteraneană.
Strugurii alb-verzui sunt protejați în pungi de hârtie în timpul lunilor de vară, pentru a-și păstra dulceața și a-și încetini procesul de maturare.
Această metodă asigură că fructele rămân proaspete, cu coaja subțire, fiind ideale pentru a fi consumate rapid la miezul nopții.