Sfanta Cuvioasa Paraschiva 2024. Ce trebuie să respecti pe 14 octombrie pentru binecuvântare, sănătate și belșug
Pe 14 octombrie, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei și ajutătoarea celor care trec prin suferințe. Această zi are o semnificație spirituală profundă, iar tradițiile vechi sunt respectate cu evlavie de credincioși, cu speranța că vor primi binecuvântări, sănătate și protecție divină.
Cine a fost Sfânta Parascheva
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în Tracia, într-o familie creștină înstărită. De la o vârstă fragedă, a simțit chemarea către viața religioasă, dedicându-se rugăciunii și ajutorării celor nevoiași. După o viață de sfințenie și numeroase fapte minunate, moaștele sale au fost aduse la Iași în 1641, devenind un simbol al credinței pentru toți cei care vin să i se închine.
Tradiții și obiceiuri pentru binecuvântare, sănătate și protecție
În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii se adună la Iași, unde sunt păstrate moaștele Sfintei Parascheva, pentru a-i cere sprijinul și mijlocirea înaintea lui Dumnezeu. Pelerinajul la Catedrala Mitropolitană este unul dintre cele mai mari evenimente religioase din România, iar cei care participă trăiesc intens spiritualitatea acestei zile.
Rugăciuni și închinare la moaștele Sfintei Parascheva
Participarea la Sfânta Liturghie și închinarea la moaștele Sfintei Parascheva reprezintă cele mai importante gesturi de credință în această zi. Se spune că cei care vin cu inimă curată și credință adâncă vor primi binecuvântare, iar dorințele lor pentru prosperitate, sănătate și protecție vor fi ascultate. Mulți credincioși aduc flori, busuioc sau tămâie ca ofrande și lasă acatiste pentru cei dragi.
RUGĂCIUNE de SFÂNTA PARASCHEVA
“Purtatoare de chinuri, Sfanta Parascheva, roaga-te Parintelui Ceresc ca pe mine, cel impovarat cu toate pacatele si neinfranat, sa ma ridice spre cuvantarea maririi Sale si sa ma indrepteze ca intotdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti.
Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca a auzit ruga ta cea cucernica, pentru ca si pe mine lenesul, cel ce ma trandavesc spre rugaciune si spre implinirea poruncilor lui Dumnezeu, sa ma indrepteze si sa-mi dea cuget, ca sa doresc a ma ruga Lui neincetat.
Cheama si pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta cea buna -, ca sa-mi zideasca mie inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curata si sa ma intareasca in lucrarea faptelor bune.
Cred ca toate acestea mi le poti mijloci mie, o, Sfanta Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi si de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamarit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”
Împărțirea de hrană și fapte de milostenie
Un obicei păstrat de-a lungul timpului este împărțirea de hrană celor săraci și nevoiași. Se crede că, oferind hrană celor mai puțin norocoși, Dumnezeu va răsplăti cu belșug și sănătate. În multe comunități, oamenii pregătesc mâncare de post, precum fasole, pâine sau colivă, pe care o împart la biserică sau vecinilor.
Postul și curățirea sufletului
În perioada dinaintea sărbătorii, credincioșii țin post, abținându-se de la mâncărurile de origine animală și de la păcate, pentru a se apropia mai mult de Dumnezeu și a intra în comuniune spirituală cu Sfânta Parascheva. În această zi, se roagă pentru sănătatea familiei, protecția casei și liniștea sufletească. Postul și rugăciunea purifică trupul și sufletul, deschizând calea către binecuvântările divine.
Apa sfințită și rugăciunile de seară
În multe locuri, este obișnuit să se aducă acasă apă sfințită de la biserică, care se folosește pentru stropirea locuinței, cu scopul de a alunga energiile negative și de a atrage protecția divină. Rugăciunile de seară, rostite în fața icoanei Sfintei Parascheva, sunt considerate a oferi protecție pentru casă și familie.
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un moment de reflecție și rugăciune profundă. Cei care urmează tradițiile acestei zile pot spera la protecție divină, sănătate și abundență. Împărțirea de hrană, rugăciunea și închinarea la moaștele Sfintei Parascheva sunt doar câteva dintre gesturile care pot aduce binecuvântări. Indiferent de provocările anului, Sfânta Parascheva rămâne un simbol al ajutorului divin, oferind speranță tuturor celor care îi cer ajutorul.