Elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore. Ce se modifică din toamnă

1,019

Din această toamnă, elevii care nu respectă codul vestimentar adecvat pentru mediul școlar pot fi excluși de la ore! Profesorii nu mai sunt obligați să permită accesul elevilor cu fuste scurte, decolteuri pronunțate sau pantaloni cu tăieturi.

În același timp, părinții și elevii vor avea dreptul să solicite explicații profesorilor pentru notele acordate. De asemenea, directorii vor trebui să raporteze cazurile de absenteism către Protecția Copilului.

Din regulamentul intern al instituțiilor de învățământ a fost eliminată obligația profesorilor de a primi elevii în clasă, indiferent de modul în care sunt îmbrăcați.

Unii profesori sugerează că aceasta este o înăsprire a regulilor, după ce mulți ani, regulamentele școlare au interzis degeaba hainele cu tăieturi, bluzele decoltate, genele false, unghiile artificiale, piercing-urile și tatuajele. Numărul elevilor care veneau îmbrăcați astfel a crescut, fără ca profesorii să poată interveni legal. Între timp, un proiect de lege propus în Senat sugerează că școlile ar putea impune uniforma ca obligatorie, cu condiția să fie oferită gratuit elevilor.

Tot în sprijinul elevilor vine și dreptul de a solicita explicații profesorilor, alături de părinți, în legătură cu notele primite. Această schimbare a generat reacții negative în rândul unor cadre didactice.

Prof. Univ. Ovidiu Pânișoară, expert în științele educației, afirmă că „Profesorul se consideră specialist, având o pregătire specifică, și este dificil să accepte criticile venite din partea cuiva fără expertiză. Dacă un părinte vine și spune ”Așa vreau eu”, e ca și cum i-ai spune unui arhitect că nu-ți place cum a pus o grindă, iar el îți explică că este necesară, dar tu insiști că nu-ți convine”.

Teoretic, autoritățile din educație își doresc o monitorizare mai strictă a abandonului școlar.

În ultimii zece ani, peste 350.000 de elevi au părăsit școala înainte de clasa a opta, fără să-și încheie educația obligatorie. Având în vedere că aceste situații persistă, regulamentul îi obligă acum pe directori să informeze serviciile sociale ale primăriilor când un elev acumulează absențe numeroase. Problema este că această măsură se aplică abia la 750 de absențe pentru elevii de gimnaziu și 540 pentru cei din ciclul primar.

În plus, pentru a preveni retragerea din sistemul educațional în favoarea homeschooling-ului, ilegal în România, părinții care își transferă copiii trebuie să prezinte dovada înscrierii la o altă școală pentru continuarea studiilor.