La ce trebuie să fie atenți pensionarii după ce primesc decizia de recalculare

8,939

Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi primite cât de curând

Începând cu anul 2024, pensionarii vor începe să primească noile decizii de recalculare a pensiilor încă de săptămâna viitoare. Casa Naţională de Pensii le recomandă insistent seniorilor să parcurgă cu atenție aceste documente.

“În prima parte a deciziei avem datele personale ale pensionarului care pot fi verificate cu ușurință de orice persoană. Puțin mai jos avem suma punctajelor anuale realizate de pensionar, la litera A avem total stagiu de cotizare realizat, iarăși poate fi verificat cu ușurință de pensionar.

La litera B avem stagiu de cotizare contributiv pentru care se acordă numărul punctelor de stabilitate„, aduce clarificări Marius Stanciu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Verificarea deciziilor de către pensionari și procedura în caz de erori

Pensionarii sunt sfătuiți să analizeze cu grijă deciziile primite. Dacă descoperă greșeli, aceștia pot contesta decizia în instanță, având la dispoziție un termen de 45 de zile pentru a face acest lucru.

“Sfatul meu pentru orice pensionar înainte să facă acest pas este să se adreseze Casei de Pensii, unde specialiștii vor analiza minutios această decizie”, precizează Marius Stanciu.

Dacă se găsesc erori, o nouă decizie va fi expediată în câteva zile. Plăţile vor începe în curând. Poștașii vor livra pensiile mărite între 1 și 15 septembrie, iar pensiile către cei care optează pentru plata prin card vor fi vărsate din 12 septembrie.

Creșteri ale pensiilor și sporuri suplimentare pentru anumite categorii de pensionari

În zilele următoare, va fi efectuată și o a doua recalculare, care va aduce în plus la veniturile pensionarilor sporurile, primele, orele suplimentare și cel de-al 13-lea salariu. De asemenea, începutul anului viitor va aduce o majorare de minimum 10%.

Seniorii care au contribuit la stat peste 40 de ani se așteaptă la creșteri considerabile ale pensiilor. Guvernul estimează că această recalculare va genera costuri suplimentare de două miliarde și jumătate de lei pe lună. Ministrul Finanțelor dă asigurări că plata pensiilor se va desfășura fără probleme.

“Avem bani prevăzuți în bugetul asigurărilor sociale. Am fost atenți ca aceste resurse pentru peste 3 milioane de pensionari să fie asigurate”, explică Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.

“Remarc faptul că este cea mai profundă reformă realizată în ultimii 50 de ani. E un efort incomensurabil. Chiar acum, colegii mei sunt la serviciu, lucrează în ture până la orele 22 și în weekend, pentru ca acest proces să fie finalizat în termenele asumate.

Peste 85% din numărul total al pensionarilor, adică în jur de 4 milioane, a fost deja finalizat”, afirmă Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii.

Totuși peste un milion de vârstnici vor primi decizii de recalculare cu un venit mai mic, însă nu trebuie să își facă griji. Pensia va rămâne la nivelul actual. Ei se pot prezenta la ghișeele Casei de Pensii sau de a solicita o audiență în cazul în care sunt nemulțumiți de recalculare, încercând astfel să evite litigiile în instanță.

“Nimeni nu își dorește să se ajungă în instanță și am convingerea că deciziile sunt corect calculate. Trebuie să admitem că poate exista și eroare umană, deci până la judecată, trebuie să existe o procedură prealabilă”, subliniază Daniel Baciu.