Ea este doctorița care stabilea ce pacienți „trebuie să moară”! Anchetatorii au descoperit o listă cu victimele ei

629

Poreclită „Doamna cu coasa” de către colegii săi din Terapie Intensivă, medicul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este acuzat de comportamente care depășesc limitele eticii profesionale și responsabilitățile unui medic.

Maria Miron, numele doctoriței implicate, este cea care decidea ce pacienți „merită să moară” la Spitalul Pantelimon.

Măruță Miron este recunoscută pentru atitudinea ei rece și lipsită de empatie față de pacienții aflați între viață și moarte.

Conform mărturiilor strânse de procurori, ea obișnuia să eticheteze pacienții grav bolnavi ca fiind „de lăsat”, sugerând că aceștia „ar trebui să moară”. Una dintre cele mai grave acuzații la adresa doctoriței Miron este aceea că ar fi redus deliberat dozele de noradrenalină, un medicament crucial pentru menținerea tensiunii arteriale la pacienții în stare critică.

Potrivit mărturiilor, doctorița Miron se referea la pacienții în stare gravă ca fiind „de lăsat”, considerând că aceștia ar trebui să moară.

Printre cele mai serioase acuzații se numără și faptul că ar fi redus intenționat dozele de noradrenalină, un medicament vital pentru menținerea tensiunii arteriale la pacienții critici. Acest lucru ar fi condamnat pacienții la moarte, mai ales că intervențiile sale ar fi avut loc și după ce pacienții suferiseră stopuri cardiace.

Conform stirileprotv.ro, doctorița Miron ar fi fost responsabilă de trei saloane cu pacienți în stare gravă, despre care ar fi afirmat că „merită să moară”. Mai mult, într-o conversație cu partenerul ei, și el anestezist, aceasta ar fi făcut glume pe seama administrării noradrenalinei.

Așa ar fi procedat și cu un pacient de 54 de ani, bărbat din Ilfov, care suferea de ciroză cardiacă și Covid. Acuzatorii susțin că acest lucru nu s-ar fi întâmplat o singură dată, ci de două ori, chiar și după două stopuri cardiace.

Asistenții medicali care colaborau cu anestezista obișnuiau să ignore indicațiile ei și administrau noradrenalina prin perfuzie pentru a salva pacienții. Potrivit procurorilor, menținerea acestor pacienți în viață le ușura și lor munca, deoarece ar fi fost mai dificil dacă veneau pacienți noi de la Primiri Urgențe.

Asistenții, presimțind că această practică va fi descoperită, au pregătit dovezi pentru a se proteja pe ei înșiși și a o incrimina pe doctorița Miron, fotografiind un injectomat. În plus, au declarat că dozele normale erau administrate doar în timpul orelor de vizită, pentru a ascunde eventualele nereguli față de rudele pacienților.

Angajat2: „Ei pleacă, noi iar le dăm la 20”.

Angajat1: „Ele nu comentează şi ele ?

Angajat2: „Toată lumea comentează, toată lumea comentează. Şi pleacă medicul de lângă tine şi iar dai la 20. Dar dacă se învârte pe acolo şi iar vine … La mine au venit şi mi-au zis că, ce faci, Ancuţa ? Păi cum …să fac dacă scrieţi în foaie eu las atâta, dar dacă nu scrie, eu ce să fac, mă duc la puşcărie degeaba? Dacă vine cineva sau… Se întâmpla uneori să modificăm rata, spre exemplu, ei au dat pe 1 da ? La vizită am dat înapoi la 15, la 10.”

Procurorii susțin că au dovezi potrivit cărora, cu doar două ore înainte ca bărbatul de 54 de ani să intre în stop cardio-respirator și să moară, cele două doctorițe anesteziste i-ar fi redus nu doar doza de noradrenalină, ci și nivelul oxigenului din ventilator. Practic, pacientul ar fi primit mai puțin de jumătate din doza necesară de oxigen.

Ancheta ar fi scos la lumină că pacientul ar fi supraviețuit primei tentative de omor prin diminuarea dozei de noradrenalină, însă după a doua reducere drastică, la care ar fi contribuit și doctorița Mirela Păiuș, bărbatul nu a mai rezistat. Iar legiștii afirmă că „există concordanță temporală între scăderea bruscă a valorii de noradrenalină și survenirea stopului cardio-respirator neresponsiv la manevrele de resuscitare; apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scăderea bruscă a dozei de noradrenalină) şi deces există legătură de cauzalitate”, precizează procurorii în referatul de arestare preventivă.