Ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Maria, pe 15 august
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai semnificative sărbători din calendarul Bisericii Ortodoxe Române, fiind precedată de un post de două săptămâni. Abia în ziua de 15 august, credincioșii se pot bucura de mese îmbelșugate, cinstind astfel Fecioara Maria. Totodată, ei trebuie să își amintească de cei săraci, cărora le este necesar să le ofere de pomană.
Celebrată pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare respectată cu sfințenie de creștini. În această zi, oamenii merg la biserică și se roagă Maicii Domnului, având credința că în această zi, rugăciunile lor nu vor fi refuzate.
Fiind situată la jumătatea ultimei luni de vară, tradiția spune că odată cu Adormirea Maicii Domnului, vremea începe să se răcească, încep ploile, și toamna își face treptat apariția.
De asemenea, această sărbătoare mai este cunoscută sub denumirea de „Paștele de vară”, simbolizând o mare bucurie pentru toți credincioșii, când Maica Domnului s-a ridicat la Ceruri, alături de Fiul ei, Iisus Hristos.
Obiceiuri și tradiții
În această zi, creștinii nu trebuie să uite de cei sărmani și trebuie să împartă hrană celor care au nevoie.
Iată ce trebuie să dăruiești de pomană în ziua de Sfânta Maria, pe 15 august.
Obiceiurile și tradițiile legate de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului variază în funcție de regiunea țării, dar un lucru este sigur: în toată țara se oferă de pomană alimente sau obiecte.
În Moldova, gospodinele dau de pomană fructe, mai ales struguri și prune, precum și pâine, toate acestea fiind binecuvântate în biserică.
În unele zone din Muntenia, apicultorii iau primii faguri cu miere, pe care îi împart atât cu familia, cât și cu cei nevoiași.
De asemenea, se oferă apă în vase, precum căni, linguri, furculițe, dar și haine pentru cei săraci. O altă tradiție de Sfânta Maria este pregătirea porumbului la grătar sau fiert.