Ce înseamnă mesajul din două cuvinte transmis de David Popovici după ce a luat aurul olimpic la natație. Mesajul a devenit viral imediat
David Popovici, în vârstă de doar 19 ani, a reușit să obțină medalia de aur în proba de 200 de metri liber la Jocurile Olimpice din 2024. Performanța sa a fost remarcabilă, finalizând cursa cu un timp de 1:44:72, depășindu-l pe britanicul Matthew Richards cu doar două sutimi de secundă. Această victorie a fost un moment istoric pentru înotul masculin românesc, fiind prima medalie olimpică de aur câștigată în această disciplină.
Ce semnificație au avut cele două cuvinte postate de David Popovici după câștigarea aurului la 200 de metri liber
După ce a sărbătorit victoria și a oferit primele declarații în zona mixtă, Popovici a postat pe rețelele sociale două cuvinte: „Amor Fati”. Această expresie latină, care se traduce prin „iubirea de destin” sau „iubește-ți destinul”, provine din filosofia lui Friedrich Nietzsche și este un concept central în înțelegerea vieții, cu toate aspectele sale, bune sau rele. Nietzsche promovează ideea de a îmbrățișa fiecare experiență și de a accepta că toate evenimentele, inclusiv cele negative, fac parte din parcursul nostru personal.
Victoria lui David Popovici la Jocurile Olimpice nu a fost doar un succes sportiv, ci și o lecție de viață. În interviurile de după cursă, el a subliniat că nu medalia în sine a fost obiectivul său principal, ci bucuria de a participa la o competiție de un asemenea nivel și de a se simți bine în acest proces.
”Nu mi-a păsat de medalie. Aşa am câştigat-o. Nu acesta este obiectivul. Obiectivul este să te simţi bine. Vii la Jocurile Olimpice să concurezi cu cei mai buni din lume. E un privilegiu doar să fii aici.
Tocmai că nu am luptat pentru medalie, am reuşit să o câştig. A fost o luptă de câini, fix aşa o descriu. Pe ultimii 50 de metri, îl vedeam pe american că este în faţa mea, ştiam că neamţul e undeva în stânga mea.
Văzusem că plecase tare. Chiar dacă nu te uiţi la ei, îi simţi acolo respirându-ţi în ceafă. Ştiam că sunt acolo şi nu mi-am permis nicio secundă să o las moale. Am făcut cursa pe care o doream.
Chiar dacă nu acesta era obiectivul, mă bucur pentru medalie. Mi-am dat seama când am atins plăcuţa pentru că au nişte lumini. Dacă atingi primul, vezi doar o lumină. Au fost lacrimi de bucurie în tribune, şi la mine au fost.
Nu sunt cel mai deschis om, dar am plâns şi eu când am dat primul interviu. Inclusiv pe podium m-am abţinut. Am visat la acest moment, la 11 ani tortul meu a fost cu Jocurile Olimpice de la Tokyo. Eu de la 11 ani ştiam că îmi doresc să ajung la Jocuri.
Dacă eu am reuşit, un băiat crescut în Titan – Pantelimon, complet obişnuit, absolut oricine poate. Prin determinare, perseverenţă şi multă muncă. Aş vrea să profit de ocazie şi să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut”, a declarat David Popovici.
Popovici a demonstrat că succesul nu constă doar în câștigarea unei medalii, ci în efortul și experiențele acumulate de-a lungul drumului
El a descris cursa finală ca fiind „o luptă de câini”, o competiție acerbă în care a fost conștient de prezența rivalilor săi, dar nu a cedat niciun moment. Această determinare și concentrare l-au condus către o victorie istorică.