Raiul pe pământ în România. Localitatea cu munți, apă, plajă și aer pur ca în Alpii Elvețieni

10,388

Un studiu realizat la inceputul acestui an a anuntat ca exista un loc in Romania in care cantitatea de ozon este comparabila cu cea din Alpii elvetieni

Locul se distinge prin aerul curat – Colibița, o localitate situată pe Valea Bistriței, la o altitudine de 900 de metri, între Munții Bârgău și Munții Călimani.

Concentrația maximă de ozon măsurată aici este de 90 micrograme/m3, în comparație cu media națională din România de 72,6 micrograme/m3, potrivit presei românești.

Colibița a fost una dintre destinațiile turistice preferate în această perioadă de sărbători. Pe lângă aerul curat, vizitatorii se pot bucura de plajele amenajate pe malul lacului de acumulare cu același nume. Regiunea oferă posibilități pentru excursii, drumeții montane, ciclism, caiac, alpinism sau pescuit de păstrăv, clean sau caras.

Zona are o istorie bogată în turism. Între 1923 și 1975, Colibița a fost o stațiune balneoclimaterică, dar a fost desființată când s-a decis crearea lacului de acumulare.

Autoritățile locale încearcă să transforme Colibița într-o stațiune turistică. În prezent, aceasta poate fi declarată doar stațiune de interes local.

Pentru a obține statutul de stațiune de interes național, este necesar să existe un drum rutier modernizat și marcat, transport în comun între stațiune și gară sau autogară, amenajarea și iluminarea zonelor de promenadă, apă curentă și canalizare, și un minimum de 500 de locuri de cazare în hoteluri și pensiuni.

Lacul Colibita este înfrumusețat de prezența unor mici insule pe suprafața sa, care oferă o priveliște superbă pentru cei care aleg să viziteze zona. Barajul Colibița, construit din anrocamente, are o înălțime de 92 metri, o lățime de 300 m și o lungime a coronamentului de 251 m.

Cu aproximativ 10 ani în urmă, în Colibița erau aproximativ 50 de case ale localnicilor. În prezent, numărul caselor de vacanță, pensiunilor și vilelor a crescut la aproximativ 400.

Pe malul lacului a fost construit și un complex turistic, unde o noapte de cazare costă 70 de lei, în timp ce un bungalow de lux cu vedere la lac costă în jur de 450 de lei.

Istoria spune că până în 1979, în locul lacului – cu o adâncime de peste 90 de metri – se afla satul Colibița, ai cărei locuitori au fost mutați pe dealurile din apropiere pentru amenajarea actualului lac de acumulare.

O altă poveste faimoasă, prin care se vestește calitatea aerului ozonat al satului, este cea despre o tânără bolnavă de TBC care a reușit să se însănătoșească petrecând timpul printre munții Bârgău și Călimani.

Pe lângă beneficiile aduse celor cu probleme respiratorii, aerul din zonă servește drept o terapie excelentă antistres și împotriva depresiei.