El este Vali, tânărul care a murit înghițit de valuri la Costinești la doar 20 de ani. Cu o zi înainte a transmis un mesaj deprimant prietenilor

4,099

Vali și-a găsit sfârșitul la 20 de ani după ce a intrat în apele mării la Costinești. Tânărul din Buzău ar fi presimțit că urmează o tragedie, conform prietenilor.

Venit la mare din Buzău pentru a se distra, Vali nu s-ar fi gândit că va fi ultima sa vacanță. Cu toate acestea, avea gânduri ciudate și le-ar fi transmis prietenilor un mesaj enigmatic. Tânărul era foarte iubit de prieteni și familie, iar acum toată lumea este șocată și trece cu greu peste această pierdere.

Cine era Vali, tânărul înghițit de valuri la Costinești

Conform SpyNews, Vali se angajase recent la un supermarket și și-a folosit primii bani câștigați pentru a pleca în concediu. A intrat în mare sâmbătă dimineața, alături de doi prieteni, dar a dispărut în valuri. Salvamarii au sărit să-l caute, dar l-au scos din apă prea târziu, iar familia se pregătește acum de înmormântare.

Cu o zi înainte de a muri, Vali le-a transmis prietenilor un mesaj deprimant, făcând glume despre eventualitatea morții sale. ”Dacă e să pățesc ceva, faceți și voi o chetă să-mi reparați mașina și mergeți cu ea prin parcare”, le-a spus el prietenilor săi din Buzău.

Potrivit Observatornews.ro, salvamarii au arborat steagul galben pe litoralul românesc înainte ca tânărul de 20 de ani să moară. ”Salvamarii au intervenit pentru a-l scoate din apă. La fața locului au sosit două echipaje medicale, de la SMURD și Ambulanța Constanța. Eforturile de resuscitare au durat aproape o oră, dar tânărul nu a putut fi salvat. Steagul galben este arborat din Eforie până în Mangalia”, au transmis reprezentanții ISU.

Anual, aproape 20 de persoane se îneacă pe litoral. De obicei, sunt turiști care ignoră avertismentele salvamarilor. În 2023, salvamarii ISU au transmis că au salvat din apă 43 de persoane, dar 18 adulți și-au pierdut viața.

Reprezentanții ISU Constanța au raportat că punctele de prim ajutor au asistat 587 de persoane, comparativ cu 745 în 2022 și 760 în 2021. Ambulanțele SMURD au participat la 1469 intervenții în 2023, comparativ cu 1794 în 2022 și 2208 în 2021. Recordul de decese pe litoral a fost în 2018, cu 32 de persoane înecate.

Aproape 20 de persoane se îneacă anual pe litoralul românesc

Salvamarii afirmă că lipsa de educație și respect duce la aceste tragedii, oamenii preferând să ignore sfaturile lor și să se expună riscurilor.

”Cei care se pun cu natura se îneacă. Marea majoritate a înecaţilor au intrat în apă pe steag galben, care permite doar celor iniţiaţi să înoate, sau pe steag roşu, când este interzisă îmbăierea. Foarte multe cazuri de înec au pornit de la probleme medicale de care turiştii nu ştiau şi, din păcate, am avut şi copii nesupravegheaţi care au sfârşit în apă“, a explicat Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Constanţa şi Mamaia.

“Rolul meu ca salvamar este de a-l preveni pe om, de a-i explica la ce pericol se expune dacă intră în apă. Sunt persoane care înţeleg şi spun: Am înţeles, ies afară din apă, iar alţii: spun Am înţeles, dar eu rămân în apă pe propria răspundere. Mai este şi o a treia categorie, de oameni recalcitranţi, care ne vorbesc urât.

Şi atunci eu îmi retrag oamenii. Nu am voie să pun mâna pe el sau să-l ţin forţat într-o zonă sigură, mai aproape de mal“, a mai povestit Gabriel Culea. Important de reținut, atunci când este arborat steagul roșu nici măcar salvamarii nu pot să intre în apă, pentru că riscă să-și piardă viața. Așadar, turiștii inconștienți joacă ruletă rusească pe propria cheltuială.