Ajun de Sfantul Gheorghe 2024 – Traditii si obiceiuri. In aceasta noapte se deschid Cerurile si Sfantul indeplineste dorintele celor ce fac acest lucru
Ajun de Sfantul Gheorghe 2024 – Tradiții și obiceiuri. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este sarbatorit an in ziua de 23 aprilie. Acesta este unul dintre cei mai venerati sfinti din lumea crestina. Numele sau provine din limba greaca (Gheorghios) si in traducere inseamna agricultor.
In ajunul sarbatorii si in ziua praznicului, din mosi-stramosi, credinciosii respecta unele traditii care atrag norocul si sanatatea in viata lor.
Traditii in ajun de Sfantul Gheorghe.
In data de 22 aprilie, in ajunul praznicului, este sarbatorit ”Sangiorzul vacilor” sau „Alesul”. Acest obicei, mostenit din mosi-stramosi, marcheaza inceputul anului pastoral : in aceasta zi se aleg ciobanii, mieii si locul viitoarei stane; tot atunci se pregatesc oile pentru muls si se prepara primul cas.
Spiritele malefice sunt alungate cu ajutorul plantelor magice
De asemenea, in ajunul praznicului, gospodarii iau masuri care sa alunge spiritele malefice si strigoii care umbla noaptea prin gospodarii pentru a fura mana laptelui de la vaci. Prin traditie, spiritele rele pot fi alungate cu ajutorul unor plante, precum : usturoiul, rugul de macese, pelinul, rostopasca sau leusteaul.
Ritualul numit ”colacul oilor” sporeste productia de lapte
In multe zone din tara, in ajunul sarbatorii de Sfantul Gheorghe, pe marginea galetii in care se mulge pentru prima data laptele oilor se aseaza “colacul oilor”, un colac in forma unei cununi, care se prepara din faina de grau curata, cu apa si sare, apoi se unge cu galbenus de ou. Colacul este revendicat de doi pastori care vor sa-l rupa in doua. Potrivit traditiei, pastorul care ramane cu partea mai mare a colacului va avea noroc la productia de lapte in vara pastorala. De asemenea, in unele zone, in ajunul zilei de Sfantul Gheorghe, la primul muls, in locul colacului se foloseste, o cununa din ramuri verzi, care are puteri magice: va spori laptele si va alunga fortele malefice, destul de active in ajunul praznicului.
In ajunul sarbatorii, oamenii privegheaza
In multe zone rurale, in ajunul sarbatorii, oamenii privegheaza toata noaptea; priveghiul crestin se implineste pentru ca oamenii sa ramana vioi si sanatosi tot anul.
In aceasta noapte se deschid Cerurile si Sf. Gheorghe indeplineste dorintele celor care se roaga din suflet.
„Sfinte Mare Mucenice, ai vietuit dupa vrednicia numelui tau. Ai luat pe umerii tai Crucea lui Hristos si ai lucrat pamantul cel intelenit de inselarea diavoleasca. Ai stat in slava inaintea scaunului Celui Ce le stapaneste pe toate. Fa-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Ingradeste-ne pe noi, nevrednicii, cu rugaciunile tale. Fii izbavitor al celor robiti de pacate, ocrotitor al saracilor, doctor al bolnavilor. Fii indrumator al celor rataciti in intunericul acestei lumi. Izbaveste-ne, ca un milostiv, din toata nevoia. Si alunga tulburarea pacatelor si a primejdiilor de multe feluri. Si ne invredniceste pentru rugaciunile tale, sa fim si noi buni cultivatori ai pamantului vietii noastre! Amin!”
Ritualul cu grau, pentru o recolta bogata
De asemenea, in ajunul sarbatorii Marelui Mucenic, vitele sunt duse de gospodari in holdele de grau; cand acestea se intorc acasa, gospodarii iau o mana de grau, iar boabele se pastreaza si se amesteca in graul care va fi semanat, pentru ca recolta sa fie bogata in anul urmator.
O datina pentru a avea spor la lucru
In 22 aprilie, gospodinele scot in curtea casei uneltele de tesut. Se spune ca asa vor avea spor la lucru tot anul.
Datini care cheama ursitul pentru fetele de maritat
In ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, fetele de maritat isi pot vedea ursitul daca privesc, in aceasta noapte, intr-o galeata plina cu apa. Tot in aceasta seara, fetele trebuie sa semene usturoi, pe care il pastreaza pana anul viitor. Mancand usturoiul semanat cu un an inainte, tinerele cred ca vor fi inzestrate cu sanatate si ca se vor casatori in cel mai scurt timp.