Cu câți lei vinde mama lui Culiță Sterp kilogramul de miel înainte de Paște. Românii au crezut că nu văd bine
Mama lui Culiță Sterp surprinde cu prețul la kilogramul de miel în preajma Paștelui.
Sărbătorile Pascale se apropie și, cu ele, vine și tradiționala masă cu carne de miel.
Însă, în ciuda temerilor privind creșterea prețului acestui tip de carne, Mama Geta, mama lui Culiță Sterp și șefă a afacerii cu oi a familiei, aduce vești bune: în acest an, carnea de miel ar trebui să fie mai ieftină.
Femeia se ocupă de câteva sute de oi și așteaptă comenzile pentru carnea de miel cu un preț între 45 și 50 de lei pe kilogram.
“Se vinde bine carnea de miel”, spune Mama Geta, explicând că, deși tendința generală este de creștere a prețurilor, în acest an, datorită ieftinirii porumbului, carnea de miel ar trebui să scadă.
Cu toate acestea, ea recunoaște că cererea este mare și oferta mică, ceea ce duce la creșterea prețurilor.
“Noi avem câteva sute de oi, la stână, două turme, e muncă multă. Se vinde bine carnea de miel, mai ales de vreo 5 ani, se dă bine în tot cursul anilor”, explică Mama Geta. Ea menționează că scăderea prețului porumbului, de la 1,4 lei pe kilogram în anul trecut, la 0,7 lei în 2024, a avut un impact direct asupra prețului cărnii de miel.
“Dimpotrivă, carnea trebuia să scadă cu 10 lei kilogramul. Anul acesta carnea de miel nu trebuia să fie mai scumpă, pentru că porumbul s-a ieftinit, a scăzut după ce a fost adus și din Ucraina”, adaugă Mama Geta.
Ea precizează că, deși la piață un kilogram de carne de miel poate costa în jur de 60 de lei, ea vinde un kilogram la prețul de 45-50 de lei.
În ceea ce privește meniul pentru masa de Paște, Mama Geta declară că se va axa pe preparate simple și bune, evitând să complice lucrurile:
“De când mă știu, de când sunt aici cu gospodăria, nu mi-a plăcut să fac 1.000 de feluri de mâncare, și pe care mai apoi să le arunc. Prepar ciorbă de miel, două-trei feluri de prăjituri, friptură de miel și drob, atât.
Nu mă complic cu salată de vinete sau de beouf, ca să stau să muncesc, iar mai apoi să nu le mai mănânce nimeni. Nu fac cumpărăturile în avans, cu o zi înainte încep treaba prin bucătărie, apoi vin copiii, punem ce am pregătit pe masă și suntem foarte mulțumiți cu ce avem”, a mai spus Mama Geta.