Ce e bine sa dai de pomana de Buna Vestire 2024. Alimentele care se impart pe 25 martie

3,455

Buna Vestire, una dintre cele patru sarbatori dedicate Fecioarei Maria si prima atestata in documente, are loc in fiecare an pe 25 martie. In aceasta zi, credinciosii recita rugaciuni si distribuie alimente in memoria celor trecuti la cele vesnice.

Descopera mai jos ce se da ca milostenie in cadrul sarbatorii Bunei Vestiri din 2024.

Buna Vestire, sarbatoare marcata cu cruce rosie

Pe 25 martie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Buna Vestire, un moment dedicat Fecioarei Maria. Aceasta sarbatoare, cunoscuta si sub numele de Anuntarea (in traditia ortodoxa Blagovestenia), comemoreaza momentul in care Arhanghelul Gavriil i-a anuntat Fecioarei Maria ca va naste un copil, Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire sau Ziua Cucului este plina de traditii si obiceiuri, transmise din generatie in generatie.

Aceasta sarbatoare, marcata in calendar cu cruce rosie, cade intotdeauna in Postul Pastelui. In aceasta zi, Biserica permite consumul de vin, untdelemn si peste.

In meniul de Buna Vestire, pestele prajit ocupa un loc central. Se spune ca cei care consuma peste pe 25 martie se vor simti bine tot anul, “ca pestele in apa”. De asemenea, in aceasta zi importanta, pescarii sunt sfatuiti sa nu arunce mamaliga in apa, altfel se crede ca toti pestii vor muri.

Ce se ofera ca milostenie de Buna Vestire

In ziua Bunei Vestiri, cei care tin postul se bucura in mod deosebit de preparatele pe baza de peste. De asemenea, traditia sugereaza ca este bine sa oferi milostenie pentru sufletul celor trecuti in nefiinta.

Credinciosii sunt indemnati sa ofere ajutor celor nevoiasi, o masa calda si un pahar de vin.

In ziua sarbatorii, credinciosii nu ar trebui sa distribuie alimente de origine animala (carne, oua, lapte, branza), deoarece este Postul Pastelui. In schimb, preparatele din peste sunt permise, intrucat Biserica a acordat dezlegare pentru aceasta zi.

Cei care doresc sa ofere milostenie in cadrul Bunei Vestiri pot distribui diverse alimente de post, cum ar fi fructe (mere, banane, portocale), legume (rosii, castraveti, masline), dar si dulciuri, bauturi racoritoare, tofu, salata de vinete sau hummus.

In pachetele pregatite pentru sarbatoarea Bunei Vestiri, gospodinele pot adauga, dupa posibilitati, preparate gatite (ardei umpluti de post, sarmale de post, orez cu ciuperci, piure cu snitele de soia, mazare cu morcovi si alte delicii vegetale).