Calendar ortodox pentru ziua de 12 martie 2024: Este prăznuit sfântul ce a primit darul vindecării din partea Domnului

1,977

Sărbătoarea din data de 12 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Teofan Mărturisitorul se mai numește Singrianul, nume ce i-a fost pus după locul în care acesta s-a născut.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 12 martie!

Calendar ortodox 12 martie 2024

Sărbătoare 12 martie. Sfântul Teofan Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 12 martie în calendarul ortodox.

Sfântul Teofan Mărturisitorul s-a născut de Bobotează, iar acesta a avut norocul de a face parte dintr-o familie credincioasă, însă Dumnezeu l-a luat pe tatăl acestuia de lângă el de la o vârstă fragedă, acesta rămânând doar în grija mamei sale. Atunci când Sfântul Teofan Mărturisitorul avea doar 12 ani, acesta a fost logodit cu fiica unui senator, însă nunta a fost amânată până când cei doi au avut vârsta potrivită pentru acest pas important al vieții lor.

În perioada în care cei doi așteptau să se căsătorească, Sfântul Teofan Mărturisitorul i-a auzit pe servitorii săi cum povesteau despre viața monahală, astfel acesta a început să și-o dorească cu adevărat. Ziua căsătoriei a venit, iar tatăl fetei l-a silit pe Sfântul Teofan Mărturisitorul să îndeplinească cele rânduite în vederea căsătoriei, însă acesta i-a mărturisit soției sale că avea de gând să îl urmeze pe Iisus, gândire pe care și fata o avea.

Cei doi au decis ca averea pe care o dețineau să fie împărțită oamenilor nevoiași, iar Sfântul Teofan Mărturisitorul a fost nevoit să îndeplinească doar îndatoririle de înalt funcționar al imperiului. După ce părinții acestora au trecut la cele veșnice, Sfântul Teofan Mărturisitorul, alături de soția sa, au decis să urmeze viața monahală.

Soția sa s-a călugărit la Mânăstirea Princhipos și a primit numele de Irina, în timp ce Sfântul Teofan Mărturisitorul s-a călugărit la Mânăstirea Polihroniu din ținutul Sigrana.

Timp de șase ani, Sfântul Teofan Mărturisitorul a urmat un stil de viață ce era compus din rugăciune și muncă, timp în care acesta a ridicat un lăcaș de cult în insula Calonim. Sfântul Teofan Mărturisitorul a participat la al VII-lea sinod ecumenic, acolo unde a luptat împotriva celor ce respingeau cinstirea icoanelor, motiv pentru care a fost aruncat în temniță timp de 2 ani, urmând să fie exilat în Samotrace, unde a mai trăit 23 de zile, potrivit crestinortodox.ro.Sărbătoare 12 martie

Canon de rugăciune către Sfântul Teofan Mărturisitorul, sărbătorit pe 12 martie în calendarul creștin

Troparul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana, glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Teofan, părintele nostru.

Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Troparul Sfântului Cuvios Teofan Mărturisitorul din Singriana, glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Teofan. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.