Planta din România care poate să oprească inima unui om. Crește în curte și mulți își fac poze lângă ea

20,880

În grădinile noastre, sub aspectul lor idilic, pot se ascunde plante cu potențial periculos, unele dintre ele interzise chiar prin lege pentru toxicitatea lor. Oricare ar fi motivele, fie că ne bucurăm de o grădină sălbatică sau uităm să analizăm cu atenție flora noastră, este important să fim conștienți de plantele care pot ascunde riscuri neștiute. În acest articol, vom explora câteva exemple de plante din grădină care, în ciuda aspectului lor atrăgător, ascund toxine periculoase și pot avea efecte devastatoare.

Leandrul este o plantă cu un aspect foarte plăcut, dar acest lucru nu înseamnă că e bine să o o atingi, pentru că este una dintre cele mai otrăvitoare. Dacă alegi, totuși, să o plantezi la tine în grădină, trebuie să ai mare grijă să nu intri în contact cu frunzele sau semințele acesteia.

În cazul în care mănânci frunzele și semințele de leandru, te poți alege cu probleme intestinale și cu dureri puternice. Planta poate să provoace probleme de inimă, proastă circulație, precum și frisoane, atacuri cerebrale, comă sau chiar deces.

Un animal de talie medie (cal, vacă, bou) poate fi ucis dacă mănâncă 100 de grame din această plantă. La oameni, câteva grame de frunze pot provoca oprirea inimii.

Cu toate acestea, multe persoane au leandru în casă, cu rol decorativ, fără să știe ce pericole ascunde. Planta se folosește în industria farmaceutică, dar poate fi fatală dacă nu este consumată corespunzător.

“Leandrul este o plantă folosită în industria farmaceutică ale cărei frunze conţin principii active folosite în medicaţia cardiacă. În cazul în care frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei.

Folosită doar ca o plantă decorativă, ţinută în ghivechi, leandrul nu este periculos”, a explicat Adrian Bere, specialist al Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, pentru Adevărul.

Macul de Grădină: Sursă de Opiu

Macul de grădină, cu florile sale delicate, este o sursă naturală pentru obținerea opiuului. Această substanță este cunoscută pentru alcaloizii săi puternici, precum morfina și codeina, având utilizări istorice în calitate de somnifer, calmant sau stupefiant.

Mandragora sau Belladonna: „Cireașa Morții”

Mătrăguna, cunoscută și sub numele de „cireașa morții,” ascunde fructe și frunze extrem de toxice. Consumul lor poate duce la delir, halucinații, tahicardie și convulsii, făcându-le printre cele mai otrăvitoare plante din Emisfera Vestică.

Eritroxylon Coca: Cocaina din Frunzele de Coca

Coca, sau Erythroxylum coca, a fost în trecut folosită pentru extragerea cocainei din frunzele sale. Astăzi, exportul de semințe de coca este interzis, iar planta este recunoscută pentru potențialul său narcotic și dăunător.

Ambrozia: Alergii și Afecțiuni Respiratorii

Ambrozia, originară din America de Nord și de Sud, poate provoca alergii sezoniere (febra fânului), afecțiuni oculare, dermatite și astm în perioada înfloririi sale iulie-septembrie.