Efect de milioane pentru aceşti pensionari. Iată românii care se aleg cu venituri dublate, după recalcularea pensiilor!

899

Majoritatea pensiilor vor crește curând, iar unele chiar se vor dubla. Pensiile mici se vor dubla prin recalculare, potrivit fostei șefe a Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu.

În cazul în care pragul de impozitare va fi majorat, persoanele cu pensii sub 3.000 de lei vor beneficia de un supliment de până la 100 de lei.

Pensiile ajung chiar să se dubleze
Există posibilitatea ca persoanele cu pensii foarte mici și cu un număr semnificativ de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, să beneficieze de majorări între 90% și 100%. Aceste majorări se datorează adăugării unor sume determinate de punctele de stabilitate care au o valoare unică pentru toți.

“Sunt posibile majorările de 90 % 100% în cazul persoanelor cu pensii foarte mici și care au avut un număr mare de ani de muncă, stagiul de cotizare realizat, pentru că acolo se adaugă acele sume ca urmare a punctelor de stabilitate care au o valoare unică pentru toți. Nu mai țin cont de salariile pe care le-a avut o persoană sau de locul de muncă în care a lucrat.

Acum saltul de la 2000 la 3000 ar însemna încă o creștere cu 50 la sută. Dacă discutăm în valori absolute ar însemna o creștere cu 1000 RON.

Cei care au pensiile în intervalul 2000-3000 RON vor beneficia în valoarea netă sub 100 RON cei care au pensiile mai mari vor avea o pensie netă mai mare cu 100 RON dacă măsura va fi introdusă și implementată”, a explicat Doina Pârcălabu.

Se iau în calcul şi orele suplimentare
Orele suplimentare, primele în bani și cel de al 13-lea salariul vor fi luate în calcul la stabilirea pensiei.

Autoritățile trebuie să pună la punct și sistemul informatic pentru recalcularea tuturor pensiilor. Peste 95 la sută din dosarele celor aproape 5 milioane de pensionari au fost introduse până acum în sistemul electronic.

Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat. Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.

Mai mult, se vor acorda puncte în plus pentru persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 25 de ani: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani, 0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani și un punct pentru fiecare an peste 35 ani.

De exemplu, un pensionar care a lucrat 37 de ani și 7 luni în industria textilă, va primi pentru 12 ani de muncă peste stagiul de cotizare 8,8 puncte. Numărul de puncte ar urma să îi aducă din septembrie o pensie mai mare.

Potrivit calculelor, de la o pensie de 2.569 de lei, cât are acum, ar urma să primească de la 1 septembrie în jur de 3.800 de lei.

Impactul pensiilor, 10 miliarde de lei
Pentru moment, autoritățile de la Casa de Pensii cunosc veniturile brute ale tuturor angajaților începând cu aprilie 2001. Adică salariile de bază, bonusurile și primele pe care angajatorii sunt obligați să le transmită lunar către ANAF.

Recalcularea programată în septembrie ar urma să aibă un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, susțin oficialii de la Ministerul Muncii.

Viitoarea pensie anticipată o pot avea cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.