Sărbătoare Mare pentru români. Sfantul Nicolae 2023. Ce trebuie să faci pentru belșug, sănătate, fericire și noroc
Pe 6 decembrie, celebram Sfantul Nicolae, considerat al doilea sfant apropiat de Dumnezeu, alaturi de Parintele ceresc.
In aceasta zi, respectarea cu sfintenie a traditiilor si obiceiurilor transmise de generatii aduce sanatate, spor, fericire si noroc pentru intregul an viitor. Iata cateva dintre cele mai importante obiceiuri asociate Sfantului Nicolae
Trebuie sa oferim saracilor
Este important să oferim sprijin celor în nevoie, inspirați de principiile creștine ale generozității. Sfântul Nicolae a dedicat întreaga sa moștenire pentru a ajuta pe cei sărăci, conform învățăturii de a împărți averea cu cei lipsiți. Tradiția subliniază că actul de dărnicie aduce sănătate, prosperitate și noroc.
Copiii ascultători sunt răsplătiți cu dulciuri și fructe, în timp ce cei neascultători pot primi un avertisment sub forma unei nuielușe.
Legenda Sfântului Nicolae, devenit episcop de Myra, relatează o întâmplare în care acesta a dat o palma ereticului Arie pentru a proteja unitatea Bisericii.
Tradiția stipulează că cei neascultători ar trebui să primească o corectare simbolică pe 6 decembrie, sub forma unei nuielușe de măr.
Nuielusa, ulterior pusă în apă, simbolizează avertismentul. Înflorirea acesteia până la sfârșitul anului prevestește un an viitor plin de roade și satisfacții.
Sfantul Nicolae este cunoscut ca ocrotitor al celor aflati in nevoie, ajutand vaduvele si orfanii. Se spune ca el vegheaza asupra apelor, salvand navigatorii, si apara soldatii in timpul razboiului, fiind invocat in lupte.
Traditia spune ca vine iarna, scuturandu-si barba, iar pe 6 decembrie, este asteptata zapada, semn ca Mosul si-a scuturat barba. Daca nu ninge, se crede ca Sfantul Nicolae a intinerit.
In aceasta zi, crengi de pomi fructiferi se aduc in casa si se pun langa icoane pentru a inflori pana la Anul Nou, prezicand un an roditor daca reusesc.
Nuiua devine o amenintare pentru copiii necuminți. In ajunul sarbatorii, fetele aduna sa faca placinte, iar seara, flacaii vin pentru petrecere la ora noua.
La sate, in ziua Sfantului Nicolae, feciorii se aduna pentru a alege gazda pentru repetitiile colindelor de Craciun si Anul Nou.