Ajun de Sfantul Nicolae. Ce trebuie sa respecti pentru sanatate, noroc si spor in casa
Sfântul Nicolae este sărbătorit cu entuziasm în fiecare an pe 6 decembrie, aducând bucurie atât copiilor, cât și adulților.
Încă din ajun, pregătirile pentru această sărbătoare aduc emoție, iar legenda spune că în noaptea lui Mos Nicolae cerurile se deschid. Se crede că, pentru o clipă,
Sfântul Nicolae poate fi zărit în partea dreaptă a Domnului. Este o noapte magică în care chiar și cele mai ascunse dorințe pot deveni realitate
Sfantul Nicolae 2023. Ce trebuie sa afaci in ajun pentru sanatate, fericire, spor si noroc
Citeste rugaciunea facatoare de minuni a Sfantului Nicolae
“O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta.
Izbaveste turma lui Isus de lupii ce o pandesc pe ea si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste, prin sfintele tale rugaciuni, de galcevile lumesti, de ganduri urate, de venirea altor neamuri, de foamete, de potop, de dureri…
Si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in intuneric si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de sabie, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca prin mijlocirea ta,
cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata linistita si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invrednicim. Amin”.
În tradiția populară, se spune că în Ajunul Sfântului Nicolae, copiii își lustruiesc ghetuțele cu speranța de a primi cadouri.
Cei care au fost ascultători sunt răsplătiți, în timp ce cei neastâmpărați pot primi o nuielușă drept avertisment. Legenda afirmă că Mos Nicolae privește prin ferestre pentru a evalua comportamentul copiilor.
Cadourile oferite în această seară specială sunt simboluri de fericire și noroc pentru întregul an viitor.
De asemenea, tradiția implică aducerea în casă a crengilor de pomi fructiferi în Ajun, așezate lângă icoane și puse în apă, cu speranța că vor înflori până la Anul Nou, semnificând un an roditor.
Nuiua devine o amenințare subtilă pentru cei care nu au fost cuminți. În anumite regiuni, fetele se adună pentru a pregăti plăcinte în Ajun, iar flăcăii le surprind cu o petrecere seara, la ora nouă fix.
La sate, în ziua Sfântului Nicolae, feciorii se organizează în cete, alegând gazda unde vor avea repetițiile pentru colindele de Crăciun și Anul Nou.
Conform credinței populare, iarna începe cu adevărat în această zi, odată cu scurtarea bărbii suri a lui Moș Nicolae, iar zăpada începe să cadă. Dacă nu ninge, se spune că Moș Nicolae a întinerit.