Doina Aldea-Teodorovici ar fi împlinit 65 de ani acum. Unicul ei fiu, rămas orfan la doar 10 anișori, și-a botezat fetița cu numele mamei
Pe 30 octombrie 1992, viața artistică a fost umbrită de dispariția bruscă a soților Doina și Ion Aldea-Teodorovici.
Cei mai dragi artiști români din Basarabia și-au găsit sfârșitul într-un tragic accident rutier în zona localității Coșereni, Ialomița, acolo unde și Laura Stoica și-a încheiat călătoria.
Născută la data de 15 noiembrie 1958, Doina Aldea Teodorovici nu a avut șansa să-și întâlnească nepoțica, care îi poartă numele.
Astăzi, 15 noiembrie 1958, s-a născut mama mea, Doina Aldea-Teodorovici. Mulți ani de nemurire mamă! Vă aduc spre vizionare ultimul ei film, realizat în 1991-1992 cu multă dăruire, talent și speranțe de viitor, fiind atât de tineri.
Au avut multe planuri și au realizat în cei 34 de ani – mama și 38 de ani – tata, mai mult decât putem realiza noi în câteva vieți de om. Sper să reușim împreună să îi descoperim în continuare!
Pe parcursul anilor depun mult efort pentru a digitaliza materialele vechi, monta ore în șir, procesez video / audio pentru ca să ajungă la voi, drag public, majoritatea materialelor interesante despre părinții mei, Ion și Doina.
Dacă îmi puteți da o mână de ajutor întru digitalizarea, curățarea și postarea acestor materiale prețioase nouă tuturor (poze, video, partituri etc) vă mulțumesc și aștept cu mesaje în privat”, a scris, pe rețelele sociale, Cristofor Aldea-Teodorovici.
30 de ani de la moartea soților Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Artiștii au fost comemorați la Chișinău
Pe 30 octombrie 2022 s-au împlinit trei decenii de la moartea artiștilor basarabeni Ion și Doina Aldea-Teodorovici. La Chișinău au avut loc evenimente de comemorare.
„Mă închin în fața tuturor pentru perpetuarea memoriei mamei si tatălui – Ion și Doina Aldea-Teodorovici la cei 30 de ani de la plecarea în lumea celor drepți. Vreau să mulțumesc din suflet Primăriei Municipiului Chișinău, primarului Ion Ceban și Direcției Cultură a municipiului Chișinău pentru organizare și ajutor!
La monumentul părinților (creat de sculptorul Iurie Canașin) am trăit niște clipe dumnezeiești ascultând un cor de copilași îmbrăcați în hăinuțe albe, fulgușori de nea – nu alta, cântând în unison cu părinții mei, totul parcă regizat spre sfârșit cu o rafală de vânt călduț care a scuturat mii de frunze de pe streșine peste mulțime.
Ningea cu frunze și noi cântam cu toții, fiind un tot întreg plin de dragoste. Iar Corul Capelei Doina, împreună cu prim dirijorul Ilona Stepan, mai mult murmurau ca un izvor în freamătul razelor de soare și foșnetul tihnit al frunzelor din cimitir. A fost miraculos!”, a scris Cristofor Aldea-Teodorovici pe Facebook.
Cristofor Aldea-Teodorovici, fiul regretaților Doina și Ion Aldea-Teodorovici, a crescut sub grija bunicilor după tragicul eveniment din 30 octombrie 1992, când părinții săi au pierit.
Moștenitor al talentului artistic al acestora, Cristofor cântă acum alături de propria orchestră, definindu-se ca interpret, producător muzical jazz-pop și promotor al creațiilor părinților săi.
La 10 ani, Cristofor și-a asumat promisiunea de a onora memoria părinților săi.
În august 2020, devenind tată, a adus un omagiu sublim mamei sale, botezându-și fiica cu numele Doina, în amintirea acesteia. În ciuda discreției sale privind viața personală, artistul a împărtășit câteva imagini pe Facebook alături de soția sa, Iana, și de micuța Doina, remarcându-se asemănarea izbitoare între fetiță și mama sa decedată.
La aniversarea a 30 de ani de la moartea părinților, Chișinăul a găzduit evenimente de comemorare. Cristofor a exprimat recunoștința față de Primăria Municipiului Chișinău, primarul Ion Ceban și Direcția Cultură pentru implicare și sprijin.
La monumentul dedicat părinților, întruchipat de sculptorul Iurie Canașin, a trăit momente deosebite, ascultând un cor de copii în haine albe, sub o ploaie de frunze, într-un spectacol aproape divin.
Cristofor a descris atmosfera ca fiind miraculoasă, plină de dragoste și emoție, subliniind freamătul razelor de soare și foșnetul frunzelor, în timp ce Corul Capelei Doina, sub conducerea Ilonei Stepan, completa tabloul cu melodia sa liniștitoare.