ARMATĂ OBLIGATORIE în România? Anunțul MApN
Serviciul militar obligatoriu este oprit în România în perioadele de pace. Cu toate acestea, în situația în care există o amenințare la granițe, țara ar putea apela la cetățenii eligibili pentru a servi în armată, așa cum afirmă ministrul apărării,
Angel Tîlvăr: ”Cetățenii au dreptul și obligația să apere România”
Angel Tîlvăr, într-un răspuns dat deputatului Dumitru Viorel Focșa, care a ridicat întrebări despre reinstaurarea serviciului militar obligatoriu.
Deocamdată, eforturile sunt concentrate pe găsirea modalităților de a crescut numărul de militari activi.
În conformitate cu documentul menționat, suspendarea serviciului militar obligatoriu are loc numai în timpul perioadelor de pace, dar aceasta nu exclude posibilitatea de a chema la arme bărbații care sunt eligibili pentru recrutare în cazul unui conflict armat neașteptat.
”Preluând modelul juridic al unor țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, România a suspendat, începând cu anul 2007, serviciul militar obligatoriu pe timp de pace, fiind prevăzută posibilitatea chemării sub arme, pe timpul stării de asediu, la mobilizare sau la război, a cetățenilor bărbați, care îndeplinesc criteriile de recrutare – încorporare.
Suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu nu excedează prevederilor art 55 din Constituție, republicată, potrivit cărora cetățenii au dreptul și obligația să apere România, îndeplinirea îndatoririlor militare urmând a fi stabilite prin lege organiză.
În acest sens, Legea nr 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, după ce reiterează situațiile în care serviciul militar devine obligatoriu, dispune că, pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, centrele militare efectuează recrutarea – încorporarea cetățenilor încorporabili, în perioadele stabilite de Statul Major al Apărării” este răspunsul de Angel Tâlvăr, ministrul apărării naționale.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) are planuri de a atrage mai mulți militari voluntari în rândul cadrelor active. Această inițiativă implică modificarea legii 446/2006 pentru a introduce o nouă categorie de militari, și anume soldați/grați voluntari în termen. În prezent, voluntarii pot doar să devină personal militar în rezervă, distinct de soldații și grații profesioniști în activitate.
Rezerviștii ar trebui să se prezinte la unitatea lor doar în timpul perioadelor de instruire și pentru îndeplinirea misiunilor. În afara acestor perioade, aceștia vor primi o compensație în procent din salariul de funcție.
Conform informațiilor de pe portalul globalfirepower.com, armata română are în prezent 67.000 de militari activi și aproximativ 50.000 de rezerviști, ceea ce reprezintă o proporție relativ mică în raport cu o populație de 18 milioane de locuitori.
Totuși, România are un număr semnificativ de persoane apte pentru serviciul militar (fit for service), estimat la 7.8 milioane de persoane.
Prin introducerea soldaților voluntari în serviciu, MApN își propune să echilibreze această situație și să atragă un număr mai mare de personal militar activ în cadrul armatei.
”Având în vedere că această categorie de personal este o alternativă viabilă privind completarea unităților militare la mobilizare și război cu personalul instruit, la nivelul Ministerului Apărării Naționale s-au inițiat demersuri în scopul creșterii atractivității executării acestui serviciu militar, având ca scop final ca în urma campaniilor de recrutare și selecție posturile alocate să fie ocupate într-un procent cât mai mare”, mai spune ministrul Tîlvăr.