Sfantul Dumitru 2023. Cum sa te pregătești, ce trebuie sa dai de pomană

3,124

Sfântul Dumitru, cunoscut și ca Sfântul Dimitrie sau Samedru, este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 octombrie. Această zi aduce cu sine o serie de tradiții și superstiții importante, fiind considerată ultima și cea mai semnificativă sărbătoare a toamnei.

Sfântul Mucenic Dimitrie, numit și Izvorătorul de Mir, este una dintre cele mai respectate sărbători creștine. Viața sa se desfășoară în perioada domniei împăraților Diocletian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic și a fost închis pentru că și-a mărturisit credința creștină.

A sfârșit tragic, fiind străpuns de săgețile gladiatorilor. El este cunoscut ca Izvorătorul de Mir, deoarece din trupul său nu a curs sânge, ci un mir cu puteri vindecătoare.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este considerat ocrotitorul orașului Tesalonic din Grecia.

De Sfântul Dumitru, tradiția spune să oferi daruri de pomana precum covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate celor care sărăsc peste foc.

Obiceiul de a aprinde focuri mari pe dealuri, în special în seara dinaintea sărbătorii, permite ca cei mici să sară peste ele.

Se crede că acei care sar peste focuri vor fi sănătoși și norocoși în viață, iar pentru tineri, acesta poate fi un prilej de a-și găsi un partener de viață.

În această zi se aduc pomeni pentru cei decedați, servindu-se coliva de Sfântul Dimitrie și colaci în formă de cruce.

Sfântul Dumitru, sau Samedru, este și patronul pastorilor. Pentru a ghici vremea iernii care urmează, pastorii așează cojocul pe iarbă în mijlocul oilor și observă care oaie se așează pe el.

Dacă o oaie neagră se cuibărește, semnifică o iarnă blândă, în timp ce o oaie albă prevestește o iarnă aspră.

În Bucovina, există superstiția conform căreia cei care sădesc usturoi după Samedru vor avea pagube.

În plus, în această zi se obișnuiește tăierea coamei cailor tineri pentru a le asigura o creștere frumoasă, dar nu se folosește piaptânul, deoarece se crede că aduce ghinion.

Tot în ziua Sfântului Dumitru, se recomandă achitarea tuturor datoriilor.

În unele zone, Sfântul Dimitrie, Izvorătorul de Mir, este sărbătorit pentru că se spune că a dat oamenilor vinul, folosit în Sfânta Împărtășanie.

În această zi, mulți credincioși roagă o rugăciune către Sfântul Dumitru pentru a cere ajutor divin și protecție.