Când aveam 14 ani mi-am cunoscut viitorul soț. Era pitic și bătrân, dar l-au ales părinții mei. Le-am zis ca eu nu mă mărit cu el nici moartă, dar m-au închis in camera mea!

1,017

O tânără a avut de ales între închisoarea de acasă și închisoarea din cadrul unei căsătorii aranjate.

Aceasta a luat o decizie curajoasă.

Când avea doar 8 ani, familia ei deja începuse să discute despre viitoarea ei căsătorie.

La vârsta de 14 ani, a avut prima oportunitate de a vedea o fotografie a bărbatului cu care urma să fie căsătorită. El era un bărbat bătrân și de statură mică.

La 15 ani, Jasvinder Sanghera s-a confruntat cu o situație dificilă când a fost închisă în camera ei de familie pentru că a avut curajul să refuze căsătoria aranjată. A devenit prizonieră în propria casă.

Jasvinder era mezina familiei cu 7 fete. Ea a putut să observe de-a lungul anilor căsătoriile forțate la care au fost supuse surorile ei. Mai toate erau deja măritate înainte să împlinească 15 ani.

Toate surorile ei au urmat un șablon similar, au fost retrase de la școală, trimise în India, readuse în Marea Britanie căsătorite și abuzate fizic și psihic de soțul lor.

Venise și rândul ei, dar Jasvinder s-a răzvrătit. Părinții ei nu au vrut să accepte comportamentul mezinei familiei, așa că au închis-o în casă după ce au retras-o de la școală.

Nu avea voie să iasă din camera ei. Singurele permisiuni pe care le primea erau cele de a merge la toaletă. Masa o servea în camera ei.

Părinții lui Jasvinder au exercitat un control strict asupra vieții sale de-a lungul anilor. Ea a fost restricționată să aibă relații doar cu prieteni aprobați de familie.

Totuși, Jasvinder a reușit să mențină o relație secretă cu un tânăr apropiat familiei. Aceștia se comunicau discret prin fereastra camerei ei, citindu-și buzele în timp ce se priveau cu afecțiune. Cu dorința lor de a fi împreună, iubitul ei a început să economisească bani pentru planul lor.

Într-o zi, iubitul ei i-a dat semnalul să-și pregătească bagajele. Jasvinder a adunat repede două valize și le-a coborât cu grijă pe fereastră, folosind cearceafuri. Ea știa că momentul perfect pentru evadare era aproape.

Norocul i-a surâs când ușa de la intrarea în casă a fost momentan lăsată deschisă și nesupravegheată. Fără să ezite, Jasvinder a luat decizia de a fugi. Ea și prietenul ei au pornit într-o nouă aventură, mutându-se în alt oraș, unde sperau să își construiască un viitor împreună.

Cu toate că familia sa a încercat să-i facă rău, Jasvinder a resimțit o dorință arzătoare de a-și reface legăturile. Ea a făcut apel la mama sa, exprimându-și dorința de a se reîntoarce acasă, cu condiția că renunțarea la căsătoria aranjată să fie o opțiune.

Reacția primită a fost una tulburătoare: “Ori revii acasă și accepți căsătoria pe care o alegem noi, ori ne consideri străini de acum.”

Pe parcursul a 35 de ani, Jasvinder nu a mai primit nicio urare cu ocazia zilei sale de naștere din partea părinților săi. Această distanță familială a condus la situația în care cei trei copii ai săi nu au avut ocazia să îi cunoască pe bunicii lor.

După ce sora ei, Robina s-a sinucis la 25 de ani din cauza abuzurilor din căsătoria ei aranjată, Jasvinder s-a hotărât să facă ceva.

Cu toate abuzurile prin care a trecut, părinții au convins-o pe Robina să considere că este responsabilitatea ei să îi sprijine, și să încerce să influențeze comportamentul soțului ei. Robina și-a dat foc și a murit.

Jasvinder a ales să înființeze Karma Nirvana, o organizație dedicată combaterii căsătoriilor aranjate, și prin eforturile ei, a contribuit la interzicerea acestora în Marea Britanie. Potrivit unui raport de la BBC, organizația condusă de Jasvinder a oferit asistență și sprijin pentru peste 50.000 de persoane.

Astăzi, în calitate de bunică, ea privește cu mândrie înapoi și consideră că cea mai semnificativă realizare a sa a fost să rupă lanțul abuzurilor pentru copiii săi, nepoții săi și pentru generațiile viitoare.